Az aratástól a kenyérig – tárgyak emberközelben

2011. október 20-án nyílt meg a Beregi Múzeum új időszaki kiállítása a Tomcsányi kastély kiállítótermében. A kiállítást megnyitotta dr. Cservenyák László etnográfus, a Szatmári Múzeum igazgatója. A megnyitó keretében filmet vetítettünk vendégeinknek: Kenyérsütés Gergelyiugornyán 1993-ban címmel.
A program közben kemencében sült kenyérlángossal kedveskedtünk látogatóinknak. Köszönetet mondunk a Bereg-Siba Bt.-nek a felajánlásért és Baráth Lajosné (Juditka) munkájáért!

2011 9 3 2011 9 4

2011 9 5 2011 9 6

A kenyér a magyar nyelvben az élet szimbóluma. Meghatározza egész életünket. Azt írja róla Végh Antal: „A kenyér az egyik legszebb magyar szó… az ételek között olyan, mint az imádságok között a Miatyánk”. Kenyér nélkül el sem tudjuk képzelni az életünket.

A Beregi Múzeum látványos új időszaki kiállításon mutatja be az aratás, gabonafeldolgozás és a kenyérsütés régi tárgyi eszközeit. Ezek közé tartozik például az egy fából kivájt 18. századi gabonatároló bodon, a kasza, a sarló, a cséphadaró, a Tarpán készült különleges lemezvékák, a komlóskorpa-szárító, a szakajtótálak és -kosarak, a dagasztóteknő, sütőlapát stb.

 2011 9 1

A kiállítást archív fotók színesítik a Beregi Múzeum gyűjteményéből, illusztrálva az egyes munkafolyamatokat, egyúttal betekintést nyújtva a ma emberének az aratástól a kenyérsütésig tartó hajdani mindennapokba.


A kiállítás koncepciója szerint a tárgyakat emberközelbe szeretnénk hozni: vagyis a látogatóktól nem vitrinekbe elzárva, síkban a fal mellé elhelyezve mutatjuk be az eszközöket, hanem a térben – „3D-ben” –, karnyújtásnyira (vagy még attól is közelebb), a közönség elé és köré, feje fölé kiállítva, fokozva a befogadói élményt. A tárgyak funkcióját rövid szövegek ismertetik, a vonatkozó fotóanyag digitális változata folyamatosan nézhető a kiállítótérben elhelyezett képernyőn.

 2011 9 2

A kiállításmegnyitón mozgóképes különlegességgel is szolgálunk: egy 1993-ban Gergelyiugornyán készült, a kenyérsütést bemutató filmet nézhetnek meg a vendégeink.