Karácsonyi képeslap frottázs technikával

Az Advent Vásárosnaményban rendezvénysorozat részeként a Beregi Múzeum munkatársaival is alkothattak a kisiskolások, akik egy kevésbé ismert rajztechnikával készíthették el szeretteiknek a karácsonyi képeslapot.

A frottázzsal (más néven dörzsnyomattal) megalkotott üdvözlőlap mintáját egy 1975-ből való, a Beregi Múzeum gyűjteményében is megtalálható Képes Kálvin Kalendáriumból való rajz adta.

Emlékeket idéztünk az Idősek Otthonában

November 14-én visszatérő vendégként érkeztünk az Idősek Otthonába, ahol a lakók és gondozók egyaránt szívesen fogadtak minket és a nekik készült előadásokat. Filepné Kiss Renáta történésztől Vásárosnamény múltjáról, jeles személyeiről hallhattak az idősek, majd Varga János múzeumigazgató környékünk néprajzi emlékeit, furcsa szokásait, alternatív gyógyászati módszereit is megismerhették.

Múzeumok Őszi Fesztiválja

A Beregi Múzeum ‒ a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretén belül ‒ Városrész(let)ek címmel várta interaktív foglalkozásra a diákokat. A téma a 40 éves város története a történelmi források tükrében.

Bővebben ...

Magyar Népmese Napja

Vendégségben voltunk a Magyar Népmese Napján a Balázs József Városi Könyvtárban. A jelen lévők a "Falánk tyúkocska" című mesét láthatták bábjátékként a Múzeum munkatársainak előadásában. Aztán előkerült a szilke és a komakendő is...

Negyvenes csillagtúra

Az Autómentes nap keretén belül megrendezett "Negyvenes csillagtúra" elnevezésű csapatverseny versenyzői a Beregi Múzeum állomásain.

Ajándékok egy összetett városnak

Vásárosnamény várossá válásának 40. évfordulója alkalmából a Beregi Múzeum előadásokkal ajándékozta meg a település külső kerületeit. Szeptember 25-én a vitkai, 26-án pedig a gergelyiugornyai Kultúrházban hallhatták az érdeklődők Filepné Kiss Renáta történész Egy összetett város című, személyes és családi történetekkel is átszőtt helytörténeti előadását.

 

Bővebben ...

A Plzemysl-i ezred ezredkönyve

"1939. szeptember 17-én a Szovjetunió megtámadja Lengyelországot. Egy nappal később - vagyis pont ma 90 éve a Magyar Királyság megnyitja a közös magyar-lengyel határt és lehetőséget ad arra, hogy a lengyel katonák Magyarországra meneküljenek. Választókerületemben Mándokon (52 tiszt, 30 katona), Záhonyban (3 tiszt, 33 katona) és Csarodán (7 tiszt, 316 katona) olyan táborokat létesítettek, amelyek alkalmasak voltak menekültek fogadására" - Dr. Tilki Attila.

Ahogy a korabeli sajtó írta: "a legendás magyar vendégszeretet ezekben a nehéz időkben is ott tündökölt minden magyar szívében". A Beregi Múzeumban Varga János igazgató úr mutatta meg a Plzemysl-i ezred ezredkönyvét.