Az iskola őskorába utaztunk az Őszi Fesztiválon

A mai gyerekeknek már nem sokat mondanak azok a szavak, hogy abakusz, mártós toll, körmös, üvegdiakép, palavessző. Hogy ezen javítsunk, az idei Múzeumok Őszi Fesztiválján az Iskolatörténeti kiállításunk tárgyait, szemléltetőeszközeit, fogalmait mutattuk be a kisiskolásoknak, és persze több mindent ki is próbálhattak: írást palatáblára, írást mártós tollal és tintával, számolást kukoricaszárral és termésekkel. Kipróbáltuk a régi diavetítőket, nézegettünk üvegdia-képeket,  ásványgyűjteményt, megsuhogtattuk a nádpálcát, el lehetett gondolkodni a szamárpadon, vagy számolni a másodperceket a kukoricán térdelve...

Akik nem tudtak eljönni, azok sem maradtak le az iskola őskorának bemutatásáról, hiszen továbbra is megtekinthető honlapunkon a képgaléria (http://www.beregimuzeum.hu/kiallitasok/az-iskola-oskora) és játszani is lehet (http://www.beregimuzeum.hu/muzeumpedagogia/jateksarok).

 

Az „ellenség” gyermekei - könyvbemutató

Osztályidegen. Ellenforradalmár. „X”-es származás. „B” kategóriás. A pártállami időszakban ez a néhány kifejezés elég volt ahhoz, hogy a tanulni vágyó gyermekek felvételi kérelmét elutasítsák a szülők vélt vagy valós bűnei miatt. Ez a megbélyegzés évtizedekig kihathatott a családokra, életekre: tehetségek elkallódása vagy disszidálása, megfigyelések, megfélemlítések formájában. Az olcsvai születésű dr. Alföldi Vilma történész legújabb könyvében családja és saját történetén keresztül mutatja be ezt a kilátástalannak tűnő harcot a továbbtanulásért.

 

Bővebben ...

Panyolai emlékek

Múzeumunk értékes gyűjteménnyel rendelkezik egy kis Szamos-parti településről: többek között helyi ezermesterek fából készült szerszámai, használati tárgyai, az ottani asszonyok hímzett vászonféléi és az ott készült fényképekből összeállított kisebb válogatás alkotják az Panyolai emlékeket.

  

Ezzel a címmel nyílt 2020. január 23-án legújabb időszaki kiállításunk, ahol az előbbi emlékeket kiegészítik a tavaly augusztusban a PanyolaFeszten lejegyzett visszaemlékezések, amelyeket az ottani kiállításunk alkalmával rögzítettünk a látogatóink szavai alapján.

Panyola a terítéken

Minden szempontból Panyola volt terítéken január 23-án a Tomcsányi-kastélyban, ahol a Beregi Múzeum, Vásárosnamény Város Önkormányzata és Panyola Község Önkormányzata közös szakmai napot rendezett. A délelőtt folyamán Filep Sándor, Vásárosnamény polgármestere és Baracsi Endre, mint a Megyei Közgyűlés alelnöke és mint a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Értéktár Bizottság elnöke köszöntötték a konferenciára érkezőket, majd a „néprajzos szakma” elismert képviselői mutatták be a panyolai farsangot, és mindazt, aki és ami mögötte van.

A határokon átnyúlva hozott párhuzamokat fényképes előadásában Zoltán-Borzován Eszter (nagyecsedi Berey József Helytörténeti Gyűjtemény) a népi alakoskodásról, a farsangi játékokról a Kárpát-medencéből és azon túlról.

Dr. habil Lovas Kiss Antal (Debreceni Egyetem) azt a gyűjtő- és kutatómunkát méltatta, amit professzora, Ujváry Zoltán végzett Panyolán, ezzel megőrizve azt a hagyományt, ami a mostani Panyolai Farsangok alapja lehet.

Dr. Cservenyák László (Szatmári Múzeum) előadásában többek között idézett elődje, Farkas József múzeumigazgató leírásából az egykori szamosháti farsangok hangulatáról, de napjaink panyolai farsangjait is örömmel üdvözölte.

A délután folyamán a nagyközönséget vártuk az ideiglenes kiállításunk megnyitójára: Varga János múzeumigazgató mutatta be a Panyolai emlékek címmel megrendezésre kerülő tárlatot. A címben megjelenő emlékek jelentik azokat a kiállított, Panyoláról származó műtárgyakat és értékes fotóanyagot, ami évtizedek óta a Beregi Múzeum gyűjteményét képezik, de jelentik azokat az emlékeket is, amit alig fél éve ismert meg a múzeumunk. A 2019-ben a PanyolaFeszten rendezett ideiglenes kiállításunk a helybeliekben olyan emlékeket ébresztettek, amelyek kiegészítették ezt a több évtizedes múzeumi anyagot.

     

Muhari Zoltán, panyolai polgármester bemutatta az eddigi évek farsangolásait, és invitálta a közönséget a VII. Panyolai Hagyományörző Farsangra is, ezt követően levetítette a 1965-ös Szamosháti farsang című filmet is. Végezetül megjelent a hallgatóság között a kecskebak, a gólya, a szitás, a cigányasszony, a pulyaszedő és a lekváros fánk is, kedvet csinálva a február 8-ai panyolai télűzéshez.

A kiállítás megtekinthető nyitvatartási időben a Beregi Múzeumban.