Minden szempontból Panyola volt terítéken január 23-án a Tomcsányi-kastélyban, ahol a Beregi Múzeum, Vásárosnamény Város Önkormányzata és Panyola Község Önkormányzata közös szakmai napot rendezett. A délelőtt folyamán Filep Sándor, Vásárosnamény polgármestere és Baracsi Endre, mint a Megyei Közgyűlés alelnöke és mint a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Értéktár Bizottság elnöke köszöntötték a konferenciára érkezőket, majd a „néprajzos szakma” elismert képviselői mutatták be a panyolai farsangot, és mindazt, aki és ami mögötte van.

A határokon átnyúlva hozott párhuzamokat fényképes előadásában Zoltán-Borzován Eszter (nagyecsedi Berey József Helytörténeti Gyűjtemény) a népi alakoskodásról, a farsangi játékokról a Kárpát-medencéből és azon túlról.

Dr. habil Lovas Kiss Antal (Debreceni Egyetem) azt a gyűjtő- és kutatómunkát méltatta, amit professzora, Ujváry Zoltán végzett Panyolán, ezzel megőrizve azt a hagyományt, ami a mostani Panyolai Farsangok alapja lehet.

Dr. Cservenyák László (Szatmári Múzeum) előadásában többek között idézett elődje, Farkas József múzeumigazgató leírásából az egykori szamosháti farsangok hangulatáról, de napjaink panyolai farsangjait is örömmel üdvözölte.

A délután folyamán a nagyközönséget vártuk az ideiglenes kiállításunk megnyitójára: Varga János múzeumigazgató mutatta be a Panyolai emlékek címmel megrendezésre kerülő tárlatot. A címben megjelenő emlékek jelentik azokat a kiállított, Panyoláról származó műtárgyakat és értékes fotóanyagot, ami évtizedek óta a Beregi Múzeum gyűjteményét képezik, de jelentik azokat az emlékeket is, amit alig fél éve ismert meg a múzeumunk. A 2019-ben a PanyolaFeszten rendezett ideiglenes kiállításunk a helybeliekben olyan emlékeket ébresztettek, amelyek kiegészítették ezt a több évtizedes múzeumi anyagot.

     

Muhari Zoltán, panyolai polgármester bemutatta az eddigi évek farsangolásait, és invitálta a közönséget a VII. Panyolai Hagyományörző Farsangra is, ezt követően levetítette a 1965-ös Szamosháti farsang című filmet is. Végezetül megjelent a hallgatóság között a kecskebak, a gólya, a szitás, a cigányasszony, a pulyaszedő és a lekváros fánk is, kedvet csinálva a február 8-ai panyolai télűzéshez.

A kiállítás megtekinthető nyitvatartási időben a Beregi Múzeumban.

Keresés az oldalunkon

blog logo

Virtuális kiállítás

Ízelítő eddig feltöltött kincseinkből:

Kövess Minket!

Beregi Múzeum Játéksarok

DSCN79953