Hagyomány a divatban – a Sóstói Múzeumfaluban

Pünkösd vasárnapján a Sóstói Múzeumfaluba települ ki a Beregi Múzeum, egész nap a tarpai portán lehet minket keresni: játékokkal, hímzéstanácsadással és ruhakiállítással várjuk az érdeklődőket.

11.30-tól a színpadon kerülünk középpontba a beregi keresztszemessel. A Hagyomány a divatban címmel tartunk divatbemutatót a Beregi Múzeum hímzőköröseinek munkáiból.

A Szatmár-Beregi Népművészeti és Kézműves Egyesület tagjai fafaragó- és hímzésbemutatóval várják a látogatókat.

Előadások Gergelyiugornyán

Május 25-én a gergelyiugornyai Petőfi Sándor Nyugdíjas Klub, azon belül Vezse Gyula klubtag meghívására a Kultúrház kistermében tartott előadást Filepné Kiss Renáta történész a hajdani Ócskafaluról, Gergelyi és Ugornya egyháztörténeti érdekességeiről térképekkel, képekkel illusztrálva.

Varga János néprajzkutató-múzeumigazgató a Beregi Múzeum fotótárának a több mint 2000 darab gergelyiugornyai fényképéből válogatott néhányat a falu életképeiből, utcáiról, ismerős arcairól, hiszen sokan a jelenlévők közül felismerték egykori vagy ma is élő rokonaikat, szomszédaikat, falubelieket.

Az előadásokat szíves vendégszeretettel és finom süteményekkel hálálták meg a gergelyiugornyai nyugdíjasok.

Kilátás a panyolai Zsarókertből – könyvbemutató

Sőregi János régészként az 1930-as évektől tizenkét nyarat töltött Panyolán egy titokzatos tölgyfaépítmény feltárásán. Bár a szerkezet rendeltetése a mai napig a rejtély kategóriájába tartozik, a debreceni Déri Múzeum későbbi igazgatója a kiváló megfigyelőképesség „csolnakjával” a néprajz vizeire is evezett a Tisza-parton töltött régészeti kutatásai mellett. Ezekből a „mellékesen” lejegyzett, ceruzával felvázolt, fényképezőgéppel megörökített megfigyelésekből született most a Kilátás a panyolai Zsarókertből című könyv, amit a Beregi Múzeumban mutattunk be május 16-án.

Bővebben ...

Makrovirágok – makrovilágok

Milyen, amikor egy kommunikáció szakos bölcsész és művelődésszervező meglátja a „teremtett világ apró, szabad szemmel alig, vagy nehezen megfigyelhető és látható csodáit”?

 

Bővebben ...

Keresés az oldalunkon

Kövess Minket!

Beregi Múzeum Játéksarok

DSCN8027

Rólunk írták...

 • A Magyar-Kazah Baráti Társaság jelen lévő tagjai nevében örömmel jártuk végig a Tomcsányi-kastély és a Máthé-kúriát. Köszönjük a nyitvatartási időn kívüli vendéglátást és részletes tárlatvezetést. További sok sikert és mosolygós látogatót kívánunk!
  Varga Nándor elnök
 • Köszönöm, hogy itt lehettem újra és gyönyörködhettem a csodás beregi keresztszemes kézimunkákban, vaskályhákban, a képeken látott templomok szószékkoronáiban.
  Tisztelettel, Székely Judit
 • Nagyon tetszett a kiállítás és köszönjük szépen a szakszerű, komoly élményt jelentő tárlatvezetést.
 • Az első napok benyomása alapján úgy tűnik nagyon jó döntés volt a részünkről ellátogatni az ország keleti csücskébe. Kedves emberekkel, szívélyes fogadtatással találkoztunk. Itt a múzeumban is. Gratulálunk a kiállításokhoz. Valóban gazdag ízelítőt kaptunk a táj múltjáról. Köszönjük a tárlatvezetőnknek a kapott információkat és kedves kalauzolást.
  Morvai Marina
 • Nagyon, de nagyon tetszett a kiállítás. Máskor is jövök.
  ☺♥
 • Visszatekintés a múltra, régi emlékek, tárgyak megmentése, röviden, tömören. Egy nagyszerű kiállítást láthattunk, köszönjük a nagyszerű emléket, egy budapesti ifjú pár.
  Dominika és Krisztián
 • Kedves idegenvezetés, tartalmas tárlat.
  Győrffy Lajos, Kecskemét