Pitykegombok sorokban, különböző korokban – Barsi Csaba előadása

Több, mint egy egyszerű gomb: ezek a fémből készült és művészien megformált apró alkotások a magyar viseletkultúra kissé elfeledett ékességei.

 

Április 22-én 14 órától Barsi Csaba, a miskolci Herman Ottó Múzeum gyűjteménykezelője a téma fáradhatatlan (első és egyetlen) kutatójaként segít, hogy megtudjunk mindent a pitykegombokról a XXII. Beregi Ünnepi Hét kezdőeseményén.

 

Várunk minden érdeklődőt!

 

Kutatói kerekasztal beszélgetés a Beregi Múzeum múltjáról, jelenéről és jövőjéről

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Levéltár meghívására a közgyűjteményeket bemutató Kutatói kerekasztal című rendezvényen vett részt a Beregi Múzeum Nyíregyházán, ahol Varga János múzeumigazgatóval Veres Tünde levéltáros beszélgetett.

Felidézték – fotók segítségével – a hat évtizede múzeum szervezésébe kezdő Csiszár Árpád alakját, aki református lelkészi hivatása mellett kitartóan gyűjtötte területünk történeti, néprajzi, tárgyi és szóbeli emlékeit, szóba kerültek a jelenlegi és tervezett programjaink, múzeumpedagógiai foglalkozásaink, terveink, koncepcióink.

Dr. Mecsei Éva igazgatótól a beszélgetés végén Varga János múzeumigazgató vette át a levéltár két kiadványát: Bereg vármegye 1782 és 1785 között készült „I. katonai felvételének” utánnyomatait tartalmazó kötetet, ami a korszak történeti, földrajzi és más irányú kutatásainak is alapja, valamint Bereg vármegye címeres pecsétjeit bemutató tanulmányt is.

Aranyporos és viaszos

Mint minden évben, ezen a nagyhéten is vártuk az iskolásokat a húsvéti hímesfestésre.

A tavasz szépsége, a húsvét története, üzenete és a hozzá kapcsolódó szokások, tárgyak és ünnepi ételei is szóba kerültek a múzeumpedagógiai órákon, de a főszerep mégiscsak a tojásoknak jutott. Ezúttal a Beregben bár általánosnak nem, de hagyományosnak mondható aranyporos technikát is kipróbálhatták a gyerekek a viasszal megírás mellett. Az egy hét alatt csaknem 600 hagyományos hímestojást vihettek haza a diákok a húsvéti asztalokra, sőt még beregi locsolóverset is tanulhattak nemcsak a fiúk, de a lányok is.

Aranyporos hímes tojások a Beregi Múzeum gyűjteményéből

Aki még nem készítette el, az itt találhatja a beregi hímestojás készítésének technikáit: Húsvétra készülve

További fotók a foglalkozásokról a galériában...

Fotók és szöveg:

Szász Csaba

Nyitvatartás

Kedves Látogatóink!

A Beregi Múzeum a húsvéti ünnepek alatt az alábbiak szerint látogatható:

Március 29-én, március 30-án, március 31-én (nagypéntek, nagyszombat és húsvét vasárnap) nyitva, április 1-én (húsvét hétfő) zárva tartunk.

2024. április 1. és 2024. október 31. között az alábbi nyitvatartás szerint látogatható:

Hétfő: zárva

Kedd: 8:30-16:30

Szerda: 8:30-16:30

Csütörtök: 8:30-16:30

Péntek: 8:30-16:30

Szombat: 8:00-16:00

Vasárnap: 8:00-16:00

Kiállításaink megtekintésére csoportoknak nyitvatartási időn kívül is lehetőséget biztosítunk, előzetes egyeztetés után.

Ebben az esetben egységesen teljes árú belépőjegyeket számolunk fel.
Érdeklődni: 30/949-4982 

ÜNNEPI NYITVATARTÁS 2024-BEN:

Március 29. (nagypéntek) nyitva

Március 30. (nagyszombat) nyitva

Március 31. (húsvét vasárnap) nyitva

Április 1. (húsvét hétfő) zárva

Május 1. (szerda, a munka ünnepe) nyitva

Május 19. (Pünkösd vasárnap) nyitva

Május 20. (Pünkösd hétfő) zárva

Június 22. (szombat, Múzeumok Éjszakája) nyitva 24 óráig

Augusztus 20. (kedd) nyitva

Október 23. (szerda) nyitva

November 1. (péntek) zárva

December 19 – 2025. január 1. zárva

Keresés az oldalunkon

Kövess Minket!

Beregi Múzeum Játéksarok

DSCN8027

Rólunk írták...

 • A Magyar-Kazah Baráti Társaság jelen lévő tagjai nevében örömmel jártuk végig a Tomcsányi-kastély és a Máthé-kúriát. Köszönjük a nyitvatartási időn kívüli vendéglátást és részletes tárlatvezetést. További sok sikert és mosolygós látogatót kívánunk!
  Varga Nándor elnök
 • Köszönöm, hogy itt lehettem újra és gyönyörködhettem a csodás beregi keresztszemes kézimunkákban, vaskályhákban, a képeken látott templomok szószékkoronáiban.
  Tisztelettel, Székely Judit
 • Nagyon tetszett a kiállítás és köszönjük szépen a szakszerű, komoly élményt jelentő tárlatvezetést.
 • Az első napok benyomása alapján úgy tűnik nagyon jó döntés volt a részünkről ellátogatni az ország keleti csücskébe. Kedves emberekkel, szívélyes fogadtatással találkoztunk. Itt a múzeumban is. Gratulálunk a kiállításokhoz. Valóban gazdag ízelítőt kaptunk a táj múltjáról. Köszönjük a tárlatvezetőnknek a kapott információkat és kedves kalauzolást.
  Morvai Marina
 • Nagyon, de nagyon tetszett a kiállítás. Máskor is jövök.
  ☺♥
 • Visszatekintés a múltra, régi emlékek, tárgyak megmentése, röviden, tömören. Egy nagyszerű kiállítást láthattunk, köszönjük a nagyszerű emléket, egy budapesti ifjú pár.
  Dominika és Krisztián
 • Kedves idegenvezetés, tartalmas tárlat.
  Győrffy Lajos, Kecskemét