III. Turisztikai műhelytalálkozó

2011. december 15-én 10 órai kezdettel szakmai párbeszéd zajlott a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye turizmusának jövőjéről a Tomcsányi-kastélyban.

Beregi Múzeum – Tomcsányi-kastély (Szabadság tér 26.)

Pasztellfestők kiállítása

2011 10 1Az I. Gergelyiugornyai Alkotótábor kiállítása

A Beregi Múzeum és a Pasztellfestők Egyesülete időszaki kiállításon mutatja be az Egyesület művészeinek munkáit, melyek közül több beregi témájú, és a 2011. augusztusi gergelyiugornyai alkotótábor résztvevőinek "eredményeit" vonultatja föl.
A kiállító művészek: Sipos Zsófia, Koroknai Róza, Laczkó-Szilágyi Imre, Csorba Katalin Mária.

 

2011. november 24-én nyílt meg a Beregi Múzeum és a Pasztellfestők Egyesületének kiállítása
Az I. Gergelyiugornyai Alkotótábor címmel.

Varga János, a Beregi Múzeum igazgatója köszöntötte a megjelenteket,
majd a kiállítást megnyitotta dr. Cs. Tóth János művészeti író,
a Pasztellfestők Egyesületének elnöke.

A kiállításmegnyitó alkalmával Laczkó-Szilágyi Imre A vásárosnaményi Tisza-híd című képét adományozta a Beregi Múzeumnak.

 

2011 10 2

2011 10 3 2011 10 4

A család kenyere

Az aratástól a kenyérig – tárgyak emberközelben

2011. október 20-án nyílt meg a Beregi Múzeum új időszaki kiállítása a Tomcsányi kastély kiállítótermében. A kiállítást megnyitotta dr. Cservenyák László etnográfus, a Szatmári Múzeum igazgatója. A megnyitó keretében filmet vetítettünk vendégeinknek: Kenyérsütés Gergelyiugornyán 1993-ban címmel.
A program közben kemencében sült kenyérlángossal kedveskedtünk látogatóinknak. Köszönetet mondunk a Bereg-Siba Bt.-nek a felajánlásért és Baráth Lajosné (Juditka) munkájáért!

2011 9 3 2011 9 4

2011 9 5 2011 9 6

A kenyér a magyar nyelvben az élet szimbóluma. Meghatározza egész életünket. Azt írja róla Végh Antal: „A kenyér az egyik legszebb magyar szó… az ételek között olyan, mint az imádságok között a Miatyánk”. Kenyér nélkül el sem tudjuk képzelni az életünket.

A Beregi Múzeum látványos új időszaki kiállításon mutatja be az aratás, gabonafeldolgozás és a kenyérsütés régi tárgyi eszközeit. Ezek közé tartozik például az egy fából kivájt 18. századi gabonatároló bodon, a kasza, a sarló, a cséphadaró, a Tarpán készült különleges lemezvékák, a komlóskorpa-szárító, a szakajtótálak és -kosarak, a dagasztóteknő, sütőlapát stb.

 2011 9 1

A kiállítást archív fotók színesítik a Beregi Múzeum gyűjteményéből, illusztrálva az egyes munkafolyamatokat, egyúttal betekintést nyújtva a ma emberének az aratástól a kenyérsütésig tartó hajdani mindennapokba.


A kiállítás koncepciója szerint a tárgyakat emberközelbe szeretnénk hozni: vagyis a látogatóktól nem vitrinekbe elzárva, síkban a fal mellé elhelyezve mutatjuk be az eszközöket, hanem a térben – „3D-ben” –, karnyújtásnyira (vagy még attól is közelebb), a közönség elé és köré, feje fölé kiállítva, fokozva a befogadói élményt. A tárgyak funkcióját rövid szövegek ismertetik, a vonatkozó fotóanyag digitális változata folyamatosan nézhető a kiállítótérben elhelyezett képernyőn.

 2011 9 2

A kiállításmegnyitón mozgóképes különlegességgel is szolgálunk: egy 1993-ban Gergelyiugornyán készült, a kenyérsütést bemutató filmet nézhetnek meg a vendégeink.

Kulturális Örökség Napjai a Beregi Múzeumban

2011 8 1
A Beregi Múzeum állandó kiállításainak helye, a Tomcsányi kastély is csatlakozott a Kulturális Örokség Napjai programsorozatához.
2011. szeptember 17-én és 18-án a kastély történetének és területének bemutatása szakmai vezetéssel, régi fotók vetítése történt folyamatosan mindkét napon.
Játékos kastélytörténeti vetélkedőt hirdettünk kicsiknek és nagyoknak a Tomcsányi kastélyban. A belépés ingyenes volt mindkét napon.

Hímzéskiállítás és -tanítás a Gasztronómiai Fesztiválon

2011. június 11-én Nyíregyháza-Sóstón a Beregi Múzeum a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat Múzeumok Igazgatósága képviseletében kiállítással fogadta a Fesztivál látogatóit. A hímzés iránt érdeklődők megismerkedhettek a keresztszemes kézimunka alapjaival, a mintagyűjteménnyel, valamint a gazdag textilanyaggal. A vállalkozó kedvűek kipróbálhatták a mintahímzést is.

2011 6 1

A Beregi Múzeum kiállítása Lónyán

2011. június 4-én a Beregi Múzeum keresztszemes hímzések bemutatójával várta az érdeklődőket Lónyán a Kastélykertben, a Határmenti Református Lelkésztalálkozón.

2011 5 1