Aranydió festés iskolásokkal

Az Advent Vásárosnaményban rendezvénysorozat keretében a Beregi Múzeummal is kézműveskedhettek a helyi általános iskolások a Művelődési Központban december 11-e délutánján. A gyerekek festéssel készítették az arany- és ezüstdió karácsonyfa díszeket, amelyek megidézték azokat az időket, amikor a mai csillogó műanyag és üveggömbök helyett alma, dió vagy mogyoró kerülhetett csak díszként a fenyőfákra.

2018 13 1

Múltidéző délután az Idősek Otthonában

November 20-a délutánján múltidézésre gyűltek össze a vásárosnaményi Idősek Otthonának lakói, hogy régi fényképeket nézegessenek Vásárosnamény elmúlt évtizedeiből. A Beregi Múzeum fényképeihez Filepné Kiss Renáta történész fűzött történeteket, érdekességeket, majd együtt felidézték a korabeli épületeket, a hozzájuk kapcsolódó eseményeket és az egykor benne lakókat vagy dolgozókat.

2018 12 1

Az idősek szívesen nosztalgiáztak, és tavasszal visszavárják a múzeumot a vitkai és gergelyiugornyai városrészek régi fényképeivel.

KultúrBónusz - múzeumpedagógiai börze

A KultúrBónusz kísérleti programot előkészítő múzeumpedagógiai börzének adott otthont a Beregi Múzeum november 13-a délutánján. A Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek című projektjéhez kapcsolódó KultúrBónusz program a közoktatásban résztvevő diákoknak teremt lehetőséget a kultúrához, múzeumokhoz való hozzáféréshez.

A börzére érkezőket Varga János, a Beregi Múzeum igazgatója, majd Pásztor Gyula Csabáné, a Kisvárdai Tankerületi Központ tankerületi igazgatója köszöntötte. Ezt követően Vargáné Hegedűs Eszter mutatta be a KultúrBónusz résztvevői számára összeállított múzeumpedagógiai foglalkozáscsomagjainkat.

A Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek című projekt legfontosabb részleteit Pacsika Márton és Zádor Viktória, az SZNM MOKK munkatársai ismertették, majd a Grafcom Kft. munkatársa a KultúrBónusz informatikai felületét és a rendszer használatát mutatta be.

2018 11 1 2018 11 2

A derekas fazekas

Idén újra a Mesterek és alkotók kerülnek főszerepbe a Múzeumok Őszi Fesztiválja alatt.

2018 10 1

Véget ért a Múzeumok Őszi Fesztiválja a Beregi Múzeumban

Az elmúlt két hétben 13 általános és középiskolai osztály fedezte fel a Tomcsányi-kastély pincéjében a kerámia-gyűjteményünket. A diákok nemcsak a fazekakat, szilkéket és csuprokat ismerték meg kivűlről-belülről, hanem a fazekas mesterség minden csínját-bínját is.

Játékos feladatokkal, izgalmas kérdésekkel segítettük a tanulókat a cserépedények megannyi fajtájának és a Kerámia-látványraktárnak a feltérképezésében.

Az alkotás sem maradt ki: agyagból készült domborművek születtek a kezek alatt.

2018 10 2 2018 10 3

Fogva tartott emlékek

A "Már az ellenség közt igen régen vagyunk" című I. világháborús kiállításunkhoz kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozásra várjuk az érdeklődő osztályok jelentkezését.

2018 8 1