Látóúton a Szent György Lovagrend nyári egyetemistái

1822-ben született gróf Lónyay Menyhért, a kiegyezés utáni Monarchia pénzügyminisztere, majd a Magyar Királyság miniszterelnöke. A honfoglalás koráig visszavezethető nemesi család több szállal kötődik megyénkhez, de legfőképp Lónyához, Tuzsérhoz és Vásárosnaményhoz. A gróf születésének kétszáz éves jubileuma alkalmából Klicsu Ferenc, Tuzsér Község alpolgármestere, a Tuzsér Községért Közalapítvány elnöke Tuzsérba invitálta a Szent György Lovagrend nyári egyetemét, hiszen maga is a rend lovagja.

A 28-dik alkalommal megrendezett előadás-sorozat ünnepélyes megnyitója július 25-én zajlott a tuzséri Lónyay-kastélynál. A megnyitóbeszédek és köszöntők után gróf Lónyay Menyhért szobrának megkoszorúzása következett, amit neves előadók előadásai követtek: a család híres őseiről, épített örökségükről, a magyar történelemben vállalt szerepeiről.

 

A hét programjának szerves része volt a csütörtöki, úgynevezett „látóút", melynek során felkeresték az egykori miniszterelnök szülőfaluját, Lónyát és megkoszorúzták síremlékét. Ezután Tákos és Csaroda méltán nevezetes templomai következtek, amelyek csodálatot váltottak ki a messziről érkezett lovagokból és lovagdámákból.

 

 

A délután az egykor szintén Lónyay-birtoknak számító Vásárosnaményban telt: fő helyszíne a Tomcsányi-kastély (korábban Lónyay-kastély), benne a Beregi Múzeum volt. Varga János múzeumigazgató köszöntötte a vendégeket, és Filep Sándor polgármester is örömmel vett részt az eseményen, hiszen – elmondása szerint – mindig tanulhat valami újat városunk történelméből egy-egy ilyen esemény során.

A kastély hűvös falai között újra előadásokkal folytatódott a lovagrend nyári egyeteme: muzeológusaink újabb adalékokkal szolgáltak a héten hallottakhoz.  Történész kolléganőnk, Filepné Kiss Renáta a Lónyayak vásárosnaményi kötődéseit, történetét és persze épített örökségét vetítette elénk szóban és képekben. Varga János etnográfusként fogott az ősi család történetének kibogozásához, mégpedig a korabeli anyakönyvek Lónyayakra és környezetükre vonatkozó bejegyzéseivel szolgált a nyári egyetem hallgatóinak.

 

 

A levezető program a vacsora előtt a Beregi Múzeum kiállításainak megtekintése volt, Varga János tárlatvezetésével.

 

Fotók és szöveg:

Szász Csaba

 

Tovább a galériába a képekre kattintva...

 

Keresés az oldalunkon

Kövess Minket!

Beregi Múzeum Játéksarok

DSCN8027

Rólunk írták...

 • A Magyar-Kazah Baráti Társaság jelen lévő tagjai nevében örömmel jártuk végig a Tomcsányi-kastély és a Máthé-kúriát. Köszönjük a nyitvatartási időn kívüli vendéglátást és részletes tárlatvezetést. További sok sikert és mosolygós látogatót kívánunk!
  Varga Nándor elnök
 • Köszönöm, hogy itt lehettem újra és gyönyörködhettem a csodás beregi keresztszemes kézimunkákban, vaskályhákban, a képeken látott templomok szószékkoronáiban.
  Tisztelettel, Székely Judit
 • Nagyon tetszett a kiállítás és köszönjük szépen a szakszerű, komoly élményt jelentő tárlatvezetést.
 • Az első napok benyomása alapján úgy tűnik nagyon jó döntés volt a részünkről ellátogatni az ország keleti csücskébe. Kedves emberekkel, szívélyes fogadtatással találkoztunk. Itt a múzeumban is. Gratulálunk a kiállításokhoz. Valóban gazdag ízelítőt kaptunk a táj múltjáról. Köszönjük a tárlatvezetőnknek a kapott információkat és kedves kalauzolást.
  Morvai Marina
 • Nagyon, de nagyon tetszett a kiállítás. Máskor is jövök.
  ☺♥
 • Visszatekintés a múltra, régi emlékek, tárgyak megmentése, röviden, tömören. Egy nagyszerű kiállítást láthattunk, köszönjük a nagyszerű emléket, egy budapesti ifjú pár.
  Dominika és Krisztián
 • Kedves idegenvezetés, tartalmas tárlat.
  Győrffy Lajos, Kecskemét