Emléktáblaavatás

Tar György vásárosnaményi tanító hősi halálának állít emléket az a tábla, melyet 2021. december 29-én avattunk az egykori állami elemi iskola falán.

Bővebben ...

Séta a városban

Önt is várjuk egy délutáni sétával egybekötött várostörténeti előadásra...

Találkozunk a Máthé-kúria előtt pénteken, 14 órakor!

Értékes napok Naményban

A vásárosnaményi Települési Értéktár kiemelkedő értékei közé tartozik a beregi keresztszemes hímzés és a fafaragás, amelyet a csaknem 50 éves Beregi fafaragótábor, valamint három helyi faragómester is képvisel a város értékei között.

Az idei Zoárd-napi Sokadalomban a Beregi Múzeum standjánál közelebbről is meg lehetett ismerni az értékeket, vagy akár kipróbálni a keresztszemes hímzést az Értékes Napok Naményban projekt keretében.

Bővebben ...

„... varotam ez keszkenöt jo szivel”

Jó szívvel ajánljuk a népművészet, a hímzések és a beregi keresztszemes hímzés kedvelőinek a Sóstói Múzeumfaluban augusztus 20-án megnyílt  „... varotam ez keszkenöt jo szivel” című időszaki kiállítást, amelynek bemutatott textiljeit a Beregi Múzeum gyűjteményéből válogattuk össze. A kendervásznakon megelevenedő keresztszemesek egészen a 19. század végétől mutatják be a Felső-Tisza-vidékre jellemző hímzéstechnikát. A pirossal és kékkel hímzett kendők, komakendők, abroszok, szemtakarók és a feketével hímzett gyászabroszok, tükörre való gyászkendők mintáit, motívumait a természet ihlette és innen emelték át a vásznakra az ügyeskezű beregi asszonyok.

Bővebben ...

Múzeumok Éjszakája 2021

Gyerekek és felnőttek egyaránt megtalálhatták a számukra kedves programot a Tomcsányi-kastély parkjában június 26-a délutánján-estéjén, hiszen a Beregi Múzeum és a BIKSZE közös rendezvényén volt minden ami egy igazi Múzeumok Éjszakájához kell: kulturális programok, előadások, játékok, étel-ital kóstoló, viseletbemutató, néptánc...

Bővebben ...

A hangulatok festője - kiállításmegnyitó

Egy igazán hangulatos és sokszínű kiállítással köszöntöttük az újranyitás után a Beregi Múzeum közönségét június 3-án, hiszen „A hangulatok festője” címmel megrendezett tárlattal emlékeztünk Vincze Lászlóra.

Bővebben ...

Karácsonyi képeslap frottázs technikával

Az Advent Vásárosnaményban rendezvénysorozat részeként a Beregi Múzeum munkatársaival is alkothattak a kisiskolások, akik egy kevésbé ismert rajztechnikával készíthették el szeretteiknek a karácsonyi képeslapot.

A frottázzsal (más néven dörzsnyomattal) megalkotott üdvözlőlap mintáját egy 1975-ből való, a Beregi Múzeum gyűjteményében is megtalálható Képes Kálvin Kalendáriumból való rajz adta.