Értékes napok Naményban

A vásárosnaményi Települési Értéktár kiemelkedő értékei közé tartozik a beregi keresztszemes hímzés és a fafaragás, amelyet a csaknem 50 éves Beregi fafaragótábor, valamint három helyi faragómester is képvisel a város értékei között.

Az idei Zoárd-napi Sokadalomban a Beregi Múzeum standjánál közelebbről is meg lehetett ismerni az értékeket, vagy akár kipróbálni a keresztszemes hímzést az Értékes Napok Naményban projekt keretében.

Akik pedig egy kis játékra vágytak, kirakózhattak öntöttvas kályhával, vagy párosíthattak beregi keresztszemes hímzéseket azok leggyakoribb motívumaival, a virágokkal.

„... varotam ez keszkenöt jo szivel”

Jó szívvel ajánljuk a népművészet, a hímzések és a beregi keresztszemes hímzés kedvelőinek a Sóstói Múzeumfaluban augusztus 20-án megnyílt  „... varotam ez keszkenöt jo szivel” című időszaki kiállítást, amelynek bemutatott textiljeit a Beregi Múzeum gyűjteményéből válogattuk össze. A kendervásznakon megelevenedő keresztszemesek egészen a 19. század végétől mutatják be a Felső-Tisza-vidékre jellemző hímzéstechnikát. A pirossal és kékkel hímzett kendők, komakendők, abroszok, szemtakarók és a feketével hímzett gyászabroszok, tükörre való gyászkendők mintáit, motívumait a természet ihlette és innen emelték át a vásznakra az ügyeskezű beregi asszonyok.

A kiállítás része a Keresztszemes: „folytatása következik", ahol megtekinthetőek a régi minták az új funkciójú vászonneműkön, úgy mint párna, tablettartó, zsebkendőtartó, sminkesszütyő...

A megnyitón Baloghné Szűcs Zsuzsa, a Sóstói Múzeumfalu igazgatónője és Baracsi Endre, A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés alelnöke köszöntötte az érdeklődőket, majd Varga János, a Beregi Múzeum igazgatója mutatta be a beregi keresztszemes hímzés történetét, a vászonfélék funkcióit és nyitotta meg a kiállítást.

A tárlat október végéig megtekinthető a skanzen főépületének kiállítótermében.

Képek a megnyitóról ide kattintva érhető el...

Múzeumok Éjszakája 2021

Gyerekek és felnőttek egyaránt megtalálhatták a számukra kedves programot a Tomcsányi-kastély parkjában június 26-a délutánján-estéjén, hiszen a Beregi Múzeum és a BIKSZE közös rendezvényén volt minden ami egy igazi Múzeumok Éjszakájához kell: kulturális programok, előadások, játékok, étel-ital kóstoló, viseletbemutató, néptánc...

A gyerekeket az Óperenciás Bábszínház előadása és a népi játékok, körhinta és az arcfestés vonzotta, a felnőttek pedig a Bihari Banda „Hortobágyon kivirult az ibolya...” című rendhagyó történelemóráján csodálhatták meg a hagyományos viseleteket.

Ezután előadások következtek: Varga János etnográfus a polgári anyakönyvekben található érdekes, szokatlan vagy éppen tragikus események lenyomatait mutatta meg. Később Filepné Kiss Renáta történész fényképekkel illusztrált előadásával Vásárosnamény történelmének fordulópontjait ismerhették meg az érdeklődők.

Mindeközben kóstolni is lehetett: gulyást, bélest, rétest, saslikot, pálinkát és bort ajánlottunk az ízekre vágyóknak. Helyi fafaragók és hímzők bemutatóval várták a kíváncsiakat, és a Beregi Múzeum kiállításait is meg lehetett tekinteni éjszakai tárlatvezetés keretében.

Sötétedés után a tűzzsonglőrök produkciója és a tűzugrás forrósította fel az amúgy is meleg nyári este végét.

További fotók a galériában...

A hangulatok festője - kiállításmegnyitó

Egy igazán hangulatos és sokszínű kiállítással köszöntöttük az újranyitás után a Beregi Múzeum közönségét június 3-án, hiszen „A hangulatok festője” címmel megrendezett tárlattal emlékeztünk Vincze Lászlóra.

Bővebben ...