Múzeumpedagógiai kínálatunk

Alábbi múzeumi foglalkozásaink a Beregi Múzeum gyűjteményére épülnek, amelyeket óvodáskortól nyugdíjaskorig ajánlunk az érdeklődőknek.

A kínálatban szemezgetve a szűrőfeltételek megadásával pontosítani lehet az elképzelésnek leginkább megfelelő foglalkozást.

Az időpontot, a költségeket és a létszámot kérjük egyeztesse a múzeum munkatársaival elérhetőségeink valamelyikén.

  • Alsó tagozatosok
  • Felnőttek
  • Felső tagozatosok
  • Középiskolások
  • Nyugdíjasok
  • Óvodások
  Close 
  • Ismeretterjesztő séta
  • Kézműves foglalkozás
  • Múzeumpedagógiai foglalkozás
  • Szabadtéri programok
  • Tárlatvezetés
  Close 
  • Hon és népismeret
  • Komplex
  • Néprajz, népművészet
  • Rajz és vizuális kultúra
  • Technika és életvitel
  • Történelem, ember- és társadalomismeret
  Close 

A foglalkozás két részből tevődik össze. A benti foglalkozás során a gyerekek megismerhetik azokat a régi játékokat, amelyeket nagyszüleik használtak. A bemutatáshoz segítségünkre lesz a Múzeum kiállítási anyaga, valamint a raktárból előhozott gyermekjátékok, műtárgymásolatok. A kinti foglalkozáson (jó idő esetén) a gyerekek fából készült népi eszközös játékokkal játszhatnak, versenyezhetnek (medvetalp, mocsárjáró léc, gólyaláb, ugrálózsák).

A foglalkozás a szövés-fonás témakörére épül, melynek során bemutatjuk a szövéshez és fonáshoz használt eszközöket a kiállítási tárgyakon és műtárgymásolatokon keresztül, valamint kipróbálhatják a csüllőzést, fonalgombolyítást is.

A foglalkozás során a gyerekek a beregi keresztszemes hímzéssel, jellegzetes mintáival, készítésével ismerkedhetnek.

Énekek és körjátékok kapcsolódnak a kenyérsütés eszközeinek és folyamatának megismeréséhez, amit az ovisok a gyakorlatban is kipróbálhatnak: péksüteményeket készíthetnek só-liszt gyurmából.

Mondókákkal, bábjátékkal és körjátékkal ismertetjük meg a cserépedényeket az óvodásokkal a Kerámia-látványraktárban.

A Tomcsányi-kastély parkjában kipróbálhatóak a régi idők gyermekjátékai: a mocsárjáró, a gólyaláb, a medvetalp, ugrálózsák.

Sétánk során felkeressük a város történetileg fontosnak számító épületeit, tereit, ahol érdekes, sokak által nem ismert információkkal, történetekkel, képekkel hozzuk közelebb az érdeklődőket a város múltjához és kulturális örökségünkhöz.

A diákok a Beregi Múzeum Szemléltetés a régi iskolában című állandó kiállítását, többek között a korabeli iskolába járó diákok viseletét, felszerelését, ábécés-könyveit, valamint a szemléltető eszközök számtalan fajtáját ismerhetik meg a kifejezetten diákoknak szóló tárlatvezetés során a Máthé-kúriában.

A diákok a Beregi Múzeum Bereg kincsei című állandó kiállítását ismerhetik meg a kifejezetten diákoknak szóló tárlatvezetés során.

 

Frigyessel, az öntöttvas kályhával a Bereg kincsei című állandó kiállítást fedezheted fel, feladatlapos formában.

Mi elővesszük a cserépedényeinket, ti a tudásotokat és a kézügyességeteket, és együtt kiderítjük, hogy ezek a derekas fazekasok, miből, hol, mikor, hogyan és legfőképp mit készítettek. Játékos feladatokkal, érdekes kérdésekkel segítünk feltérképezni a cserépedények megannyi fajtáját és a Kerámia-látványraktárat, ahol néhány percre ti magatok is tárlatvezetőkké válhattok.

A beregi keresztszemes hímzés oktatása eredeti textíliák mintakincse alapján, digitálisan szerkesztett mintarajzok használatával.

Feladatlapos barangolás a Beregi Múzeum állandó kiállításaiban az Apáczai Kiadónál megjelent Horváth Katalin – Imrehné Sebestyén Margit: A képzelet világa 2. című tankönyv idevonatkozó fejezete alapján.

A kender feldolgozásának folyamata tárgyakon keresztül, manuális ismerkedés az eredeti eszközökkel.

 

A foglalkozás leginkább a Hon- és népismeret tantárgyhoz köthető, a múzeum néprajzi, népművészeti tematikájú kiállításai adják az alapját. A Nemzeti Tankönyvkiadó Baksa Brigitta: Élet a házban (2007) című tankönyve alapján, a tanmenetbe belesimuló, múzeumi környezetben levezetett tanórán a tanulók megismerhetik a kender termesztésének és feldolgozásának lépéseit, eszközeit.

A múzeumpedagógiai foglalkozás során összehasonlítjuk az egykori paraszti háztartásban és napjainkban használatos konyhai eszközöket, azok működését, anyagát, tulajdonságait.

 

A foglalkozás leginkább a Hon- és népismeret tantárgyhoz köthető, a múzeum néprajzi, népművészeti tematikájú kiállításai adják az alapját. A múzeumi környezetben levezetett tanórán a tanulók megismerhetik a paraszti háztartásban használt textileket és ezek különböző díszítési technikáit.

Feladatlapos barangolás a Beregi Múzeum állandó kiállításaiban az Apáczai Kiadónál megjelent Horváth Katalin – Imrehné Sebestyén Margit: A képzelet világa 2. című tankönyv idevonatkozó fejezete alapján.

A Mozaik Kiadónál megjelent Horváth Andrea – Horváth Levente Attila: Az őskor és az ókor története (2007) című 5. osztályos történelemtankönyvre alapozva mutatja be a foglalkozás a régész, történész , nyelvész, néprajzkutató munkáját és a régészeti feltárás folyamatát.

A foglalkozás leginkább a Hon- és népismeret tantárgyhoz köthető, a múzeum néprajzi, népművészeti tematikájú kiállításai adják az alapját. A Nemzeti Tankönyvkiadó Baksa Brigitta: Élet a házban (2007) című tankönyve alapján, a tanmenetbe belesimuló, múzeumi környezetben levezetett tanórán a tanulók megismerhetik az ételkészítés eszközeit: dagasztóteknőt, a szitát, sütőlapátot, mozsarat, köpülőt, krumplitörőt, főzőfazekat, csuprot, korsót, tejesköcsögöt, lábast, szilkét, butellát, tésztaszűrőt, kuglófsütőt.

 

A foglalkozás leginkább a Hon- és népismeret tantárgyhoz köthető, a múzeum néprajzi, népművészeti tematikájú kiállításai adják az alapját. A Nemzeti Tankönyvkiadó Baksa Brigitta: Élet a házban (2007) című tankönyve alapján, a tanmenetbe belesimuló, múzeumi környezetben levezetett tanórán a tanulók megismerhetik a népi élet bútorait, úgymint ácsolt láda, festett láda, kelengyés láda, kredenc, tálas, dikó, gyalogszék, asztalszék, bölcső, szuszék, téka.

Egy hagyományos beregi népi étellel ismerkedhetnek meg a foglalkozáson résztvevők, miközben a Beregi Múzeum gyűjteményén keresztül a hozzá kapcsolódó használati tárgyakat és a régi konyhák legfontosabb tárgyi eszközeit is bemutatjuk. Az elkészült ételeket helyben fogyaszthatják el a tanulók.

A foglalkozások során a tanulók megismerik a hagyományos kenyértészta receptjét, elkészítését, a hozzá kapcsolódó használati tárgyakat és a régi konyhák legfontosabb tárgyi eszközeit. Az elkészült ételeket szilvalekvárral vagy tejföllel kóstolhatják a gyerekek.

Nagypénteki hímes-festés a múzeum 700 darabos hímes tojás-gyűjteményének mintái alapján, mintarajzok, eszközök biztosításával.

Tudod-e mi az, ami nyáron hideg, télen meleg? Hol „terem” a vas és milyen, amikor folyékony? És hogy lesz a folyékony vasból angyal vagy oroszlán? Ha elég erős vagy, kipróbálhatod a 3D puzzle-t, de „tüzet is rakhatsz” a múzeumban. Kiderül, hogy melyik a legtüzesebb ló és miért őrzünk egy több mint 150 éves bogarat. Mindezt megtudhatod, ha jelentkezel az osztályoddal új foglalkozásunkra, ahol interaktív és játékos formában fedezheted fel a Beregi Múzeum egyik alapkövének számító vasöntvény-gyűjteményt.

Egy hagyományos beregi népi étellel ismerkedhetnek meg a foglalkozáson résztvevők, miközben a Beregi Múzeum gyűjteményén keresztül a hozzá kapcsolódó használati tárgyakat és a régi konyhák legfontosabb tárgyi eszközeit is bemutatjuk. Az elkészült ételeket szilvalekvárral fogyaszthatják el a tanulók.

Keresés az oldalunkon

blog logo

Virtuális kiállítás

Ízelítő eddig feltöltött kincseinkből:

Kövess Minket!

Beregi Múzeum Játéksarok

DSCN79953