Aranyporos és viaszos

Mint minden évben, ezen a nagyhéten is vártuk az iskolásokat a húsvéti hímesfestésre.

A tavasz szépsége, a húsvét története, üzenete és a hozzá kapcsolódó szokások, tárgyak és ünnepi ételei is szóba kerültek a múzeumpedagógiai órákon, de a főszerep mégiscsak a tojásoknak jutott. Ezúttal a Beregben bár általánosnak nem, de hagyományosnak mondható aranyporos technikát is kipróbálhatták a gyerekek a viasszal megírás mellett. Az egy hét alatt csaknem 600 hagyományos hímestojást vihettek haza a diákok a húsvéti asztalokra, sőt még beregi locsolóverset is tanulhattak nemcsak a fiúk, de a lányok is.

Aranyporos hímes tojások a Beregi Múzeum gyűjteményéből

Aki még nem készítette el, az itt találhatja a beregi hímestojás készítésének technikáit: Húsvétra készülve

További fotók a foglalkozásokról a galériában...

Fotók és szöveg:

Szász Csaba

Keresés az oldalunkon

Kövess Minket!

Beregi Múzeum Játéksarok

DSCN8027

Rólunk írták...

 • A Magyar-Kazah Baráti Társaság jelen lévő tagjai nevében örömmel jártuk végig a Tomcsányi-kastély és a Máthé-kúriát. Köszönjük a nyitvatartási időn kívüli vendéglátást és részletes tárlatvezetést. További sok sikert és mosolygós látogatót kívánunk!
  Varga Nándor elnök
 • Köszönöm, hogy itt lehettem újra és gyönyörködhettem a csodás beregi keresztszemes kézimunkákban, vaskályhákban, a képeken látott templomok szószékkoronáiban.
  Tisztelettel, Székely Judit
 • Nagyon tetszett a kiállítás és köszönjük szépen a szakszerű, komoly élményt jelentő tárlatvezetést.
 • Az első napok benyomása alapján úgy tűnik nagyon jó döntés volt a részünkről ellátogatni az ország keleti csücskébe. Kedves emberekkel, szívélyes fogadtatással találkoztunk. Itt a múzeumban is. Gratulálunk a kiállításokhoz. Valóban gazdag ízelítőt kaptunk a táj múltjáról. Köszönjük a tárlatvezetőnknek a kapott információkat és kedves kalauzolást.
  Morvai Marina
 • Nagyon, de nagyon tetszett a kiállítás. Máskor is jövök.
  ☺♥
 • Visszatekintés a múltra, régi emlékek, tárgyak megmentése, röviden, tömören. Egy nagyszerű kiállítást láthattunk, köszönjük a nagyszerű emléket, egy budapesti ifjú pár.
  Dominika és Krisztián
 • Kedves idegenvezetés, tartalmas tárlat.
  Győrffy Lajos, Kecskemét