Csonka kontya, meszelt fala – Legújabb időszaki kiállításunk megnyitója

Van miből meríteni, amikor a Beregi Múzeum fotókiállítást tervez, hiszen csaknem 21000 darabos fotógyűjtemény áll rendelkezésünkre. Ezek a fényképek a kezdetektől, az 1963-as múzeumalapítástól kezdve készültek és gyűltek.

Ezúttal a múzeum tágabb gyűjtőterületének népi építészetét ábrázoló fotóit válogattuk ki ebből a bőséges anyagból és tártuk a közönség elé Csonka kontya, meszelt fala" címmel: különféle házak, gazdasági épületek, kerítések, kapuk fényképei kerültek a paravánokra. Mindezt kiegészítettük – szó szerint – háttérinformációkkal is: a ma már kevésbé ismert fogalmak is magyarázatra kerülnek, de megjelenik az ember is a fotókon: a tulajdonos, a gazda vagy a gazdasszony, aki nélkül a ház csak építőanyagok jól kigondolva összedolgozott keveréke lenne.

 

A megnyitón Baracsi Endre, a Vármegyei Közgyűlés alelnöke mondott köszöntőt, aki polihisztorként tekint a mindenhez értő parasztemberre, aki lelket is épített a házába.

Varga János múzeumigazgató a kiállítás tervezésébe, kivitelezésébe is bepillantást engedett, miközben sajnálta, hogy a kiállítótér mérete határt szabott a fotók mennyiségének, hiszen a népi építészeti fotóknak csak egy részét sikerült most ebben a formában bemutatni.

A szakmai átadást dr. Páll István etnográfus, a Sóstói Múzeumfalu korábbi igazgatója és környékünk népi építészetének egyik legavatottabb ismerője vállalta magára, aki kutatóútjain szinte kivétel nélkül felkereste, megismerte, dokumentálta a kiállított fényképeken feltűnő – akkor még álló – építményeket, az épületek bemutatásába személyes élményeit is belefűzve.

A kiállítás megtekinthető nyitvatartási időben.

További fotók a megnyitóról a galériában.

Szöveg és fotók:

Szász Csaba

Keresés az oldalunkon

Kövess Minket!

Beregi Múzeum Játéksarok

DSCN8027

Rólunk írták...

 • A Magyar-Kazah Baráti Társaság jelen lévő tagjai nevében örömmel jártuk végig a Tomcsányi-kastély és a Máthé-kúriát. Köszönjük a nyitvatartási időn kívüli vendéglátást és részletes tárlatvezetést. További sok sikert és mosolygós látogatót kívánunk!
  Varga Nándor elnök
 • Köszönöm, hogy itt lehettem újra és gyönyörködhettem a csodás beregi keresztszemes kézimunkákban, vaskályhákban, a képeken látott templomok szószékkoronáiban.
  Tisztelettel, Székely Judit
 • Nagyon tetszett a kiállítás és köszönjük szépen a szakszerű, komoly élményt jelentő tárlatvezetést.
 • Az első napok benyomása alapján úgy tűnik nagyon jó döntés volt a részünkről ellátogatni az ország keleti csücskébe. Kedves emberekkel, szívélyes fogadtatással találkoztunk. Itt a múzeumban is. Gratulálunk a kiállításokhoz. Valóban gazdag ízelítőt kaptunk a táj múltjáról. Köszönjük a tárlatvezetőnknek a kapott információkat és kedves kalauzolást.
  Morvai Marina
 • Nagyon, de nagyon tetszett a kiállítás. Máskor is jövök.
  ☺♥
 • Visszatekintés a múltra, régi emlékek, tárgyak megmentése, röviden, tömören. Egy nagyszerű kiállítást láthattunk, köszönjük a nagyszerű emléket, egy budapesti ifjú pár.
  Dominika és Krisztián
 • Kedves idegenvezetés, tartalmas tárlat.
  Győrffy Lajos, Kecskemét