„...Nem csak maga a tojás, hanem annak hagyományos díszítése is kifejezi a tavaszi újjáéledést és annak örömét. (...) Készítőjük nem a maga rajzoló művészetét adja, hanem a természettől készen kapott formát varázsolja rá a húsvéti tojásra. A legkorábban megjelenő zöld levélkék, bürökfélék, petrezselyem, salátaboglárka levélkék nyomata kerül rá a tojásra.” Írta 1978-ban Csiszár Árpád a leveles hímes tojásokról.

 

A viaszos technikát így jegyezte le: „...A gondosan megmosott nyers tojásra olvadt viasszal írnak mintákat. Az írás kicével történik. (…) Virágokat rajzolnak a tojásra. Gyakori a tulipán, a boglárkaszerű virág, de sokszor csak rozmaring ág sikeredik. (…) Sokszor monogramot, évszámot, vagy nevet, a készítő keresztnevét, vagy annak a fiúnak a keresztnevét, akinek a tojást szánta. Sokszor írják rá, hogy »Emlék«” Egyebek mellett ezeket jegyezte le a húsvéti hímesekről múzeumunk alapítója.

Az alábbi videó pedig segítséget nyújt azoknak, akik kipróbálnák a hagyományosan készülő hímes tojásokat az itt található minták alapján.

Jó készülődést!

Keresés az oldalunkon

További blogbejegyzéseink

Virtuális kiállítás

Ízelítő eddig feltöltött kincseinkből:

Kövess Minket!

Beregi Múzeum Játéksarok

DSCN79953

Rólunk írták...

 • A Magyar-Kazah Baráti Társaság jelen lévő tagjai nevében örömmel jártuk végig a Tomcsányi-kastély és a Máthé-kúriát. Köszönjük a nyitvatartási időn kívüli vendéglátást és részletes tárlatvezetést. További sok sikert és mosolygós látogatót kívánunk!
  Varga Nándor elnök
 • Köszönöm, hogy itt lehettem újra és gyönyörködhettem a csodás beregi keresztszemes kézimunkákban, vaskályhákban, a képeken látott templomok szószékkoronáiban.
  Tisztelettel, Székely Judit
 • Nagyon tetszett a kiállítás és köszönjük szépen a szakszerű, komoly élményt jelentő tárlatvezetést.
 • Az első napok benyomása alapján úgy tűnik nagyon jó döntés volt a részünkről ellátogatni az ország keleti csücskébe. Kedves emberekkel, szívélyes fogadtatással találkoztunk. Itt a múzeumban is. Gratulálunk a kiállításokhoz. Valóban gazdag ízelítőt kaptunk a táj múltjáról. Köszönjük a tárlatvezetőnknek a kapott információkat és kedves kalauzolást.
  Morvai Marina
 • Nagyon, de nagyon tetszett a kiállítás. Máskor is jövök.
  ☺♥
 • Visszatekintés a múltra, régi emlékek, tárgyak megmentése, röviden, tömören. Egy nagyszerű kiállítást láthattunk, köszönjük a nagyszerű emléket, egy budapesti ifjú pár.
  Dominika és Krisztián
 • Kedves idegenvezetés, tartalmas tárlat.
  Győrffy Lajos, Kecskemét