Kukoricázol velünk?

Ezzel a címmel szerveztünk múzeumpedagógiai foglalkozásokat a helyi általános iskolásoknak a Múzeumok Őszi Fesztiválja ideje alatt.

 

 

A kis híján 400 diák a tengeri eredetét, neveit, részeit, a hozzá kapcsolódó szokásokat éppúgy megismerte, ahogy – a Beregi Múzeum tárgyi és fotógyűjteményén keresztül – termesztésének, feldolgozásának lépéseit is. Ebből ők maguk is kivették részüket: bár a vetést, kapálást, törést nem, de a kukoricafosztást, tengerimorzsolást rájuk bíztuk, az elsőstől a hetedikesig serényen fosztottak, morzsoltak, volt, hogy énekszó mellett.

 

 

A jó munkáért a járandóságukat szilvalekváros puliszka formájában kapták meg.

 

 

És persze a kukoricával kapcsolatban is kiderült, hogy nagy- és dédszüleink idejében nem volt szemét, hiszen csutka, csuhé, címer, levél és ízék így vagy úgy, de hasznosult.

 

További fotók a galériában...

Szöveg és kép:

Szász Csaba

 

 

Keresés az oldalunkon

Kövess Minket!

Beregi Múzeum Játéksarok

DSCN8027

Rólunk írták...

 • A Magyar-Kazah Baráti Társaság jelen lévő tagjai nevében örömmel jártuk végig a Tomcsányi-kastély és a Máthé-kúriát. Köszönjük a nyitvatartási időn kívüli vendéglátást és részletes tárlatvezetést. További sok sikert és mosolygós látogatót kívánunk!
  Varga Nándor elnök
 • Köszönöm, hogy itt lehettem újra és gyönyörködhettem a csodás beregi keresztszemes kézimunkákban, vaskályhákban, a képeken látott templomok szószékkoronáiban.
  Tisztelettel, Székely Judit
 • Nagyon tetszett a kiállítás és köszönjük szépen a szakszerű, komoly élményt jelentő tárlatvezetést.
 • Az első napok benyomása alapján úgy tűnik nagyon jó döntés volt a részünkről ellátogatni az ország keleti csücskébe. Kedves emberekkel, szívélyes fogadtatással találkoztunk. Itt a múzeumban is. Gratulálunk a kiállításokhoz. Valóban gazdag ízelítőt kaptunk a táj múltjáról. Köszönjük a tárlatvezetőnknek a kapott információkat és kedves kalauzolást.
  Morvai Marina
 • Nagyon, de nagyon tetszett a kiállítás. Máskor is jövök.
  ☺♥
 • Visszatekintés a múltra, régi emlékek, tárgyak megmentése, röviden, tömören. Egy nagyszerű kiállítást láthattunk, köszönjük a nagyszerű emléket, egy budapesti ifjú pár.
  Dominika és Krisztián
 • Kedves idegenvezetés, tartalmas tárlat.
  Győrffy Lajos, Kecskemét