Trendi Beregi

A divat és a muzeológia találkozása a PanyolaFeszten.

 

Így lehetne jellemezni az augusztus 5-i divatbemutatót a Gömbjuhar kisszínpadon, hiszen a Beregi Múzeum hímzőkörének nem titkolt célja, hogy a múzeumunkban őrzött több évtizedes, vagy akár több, mint száz éves vászonféléken megjelenő keresztszemes motívumokat a mai kor ruhadarabjain, táskáin, kiegészítőin viszontláthassuk.

 

 

A nagy-, déd- vagy ükszülők ünnepi abroszairól, tükörkendőiről, gyúrókötőiről vagy éppen hétköznapi kendőiről így öröklődnek át a beregi keresztszemes minták, az ehhez kapcsolódó technikai tudás és a hagyomány tisztelete a bemutatott szoknyákra, ruhákra, ingekre és az azokat megálmodókra, hímzőkre, varrókra.

 

 

A színpadon megmutattuk az 1905-ben Panyolán készült abroszt és az 1930-as, szintén Panyolai komakendőt, sőt utóbbinak a készítője és ajándékozója, Szigeti Eszter is megjelent a fesztiválozóknak.

 

 

A most kifutóra lépő alkalmi modellek legtöbb esetben maguk a Hímzőkör alkotói voltak, de az iskolába készülőktől az egyetemistákon és felnőtteken keresztül az aktív nyugdíjasokig minden korosztály és mindkét nem alkotóként vagy ajándékozottként bemutatta azt, amit akár ünnepeken, akár hétköznapokon szívesen hord és visel: a Trendi Beregit.

 

Tovább a galériába a fotókra vagy ide kattintva...

Szöveg és fotók:

Szász Csaba

Keresés az oldalunkon

Kövess Minket!

Beregi Múzeum Játéksarok

DSCN8027

Rólunk írták...

 • A Magyar-Kazah Baráti Társaság jelen lévő tagjai nevében örömmel jártuk végig a Tomcsányi-kastély és a Máthé-kúriát. Köszönjük a nyitvatartási időn kívüli vendéglátást és részletes tárlatvezetést. További sok sikert és mosolygós látogatót kívánunk!
  Varga Nándor elnök
 • Köszönöm, hogy itt lehettem újra és gyönyörködhettem a csodás beregi keresztszemes kézimunkákban, vaskályhákban, a képeken látott templomok szószékkoronáiban.
  Tisztelettel, Székely Judit
 • Nagyon tetszett a kiállítás és köszönjük szépen a szakszerű, komoly élményt jelentő tárlatvezetést.
 • Az első napok benyomása alapján úgy tűnik nagyon jó döntés volt a részünkről ellátogatni az ország keleti csücskébe. Kedves emberekkel, szívélyes fogadtatással találkoztunk. Itt a múzeumban is. Gratulálunk a kiállításokhoz. Valóban gazdag ízelítőt kaptunk a táj múltjáról. Köszönjük a tárlatvezetőnknek a kapott információkat és kedves kalauzolást.
  Morvai Marina
 • Nagyon, de nagyon tetszett a kiállítás. Máskor is jövök.
  ☺♥
 • Visszatekintés a múltra, régi emlékek, tárgyak megmentése, röviden, tömören. Egy nagyszerű kiállítást láthattunk, köszönjük a nagyszerű emléket, egy budapesti ifjú pár.
  Dominika és Krisztián
 • Kedves idegenvezetés, tartalmas tárlat.
  Győrffy Lajos, Kecskemét