Értékes barangoláson voltunk

A Vármegyeháza díszterme adott otthont annak a nemzetközi konferenciának, amelynek egyik célkitűzése a szlovák-magyar kulturális együttműködés útjait kereste.

Az Értékes barangolás című találkozón mindkét oldalról előadásokkal mutatkoztak be az értékközvetítők: Papp Erzsébet kreatív igazgató a ZEMA Porcelánmanufaktúrát mutatta be, Nagy Zsuzsa a Kassai terület alkotóit összefogó Rovás Polgári Társulás munkájáról számolt be. Gergely Papp Adrianna Debrőd község polgármestere a kis település jelentős kulturális életét gyönyörű fotókkal illusztrálta.

Varga János múzeumigazgató a Beregi Múzeumot képviselve mutatta be többek között a beregi fafaragó- és hímzőhagyományokat, amik nem csak műtárgyakként jelennek meg a múzeumban, hanem a kézművesek a jelenben is tovább viszik a tudást fában, vászonban. Bizonyította ezt az a hét szabóbaba, amelyek a Beregi Múzeum hímzőszakkörének keresztszemes hímzéssel díszített ruháit jelenítették meg.

Külön öröm volt látni a ZEMA ékszerbemutatóján a beregi keresztszemes hímzés ihlette ékszereket.

További fotók a rendezvényről a fotókra kattintva a galériában...

Szöveg és fotók:

Szász Csaba

Keresés az oldalunkon

Kövess Minket!

Beregi Múzeum Játéksarok

DSCN8027

Rólunk írták...

 • A Magyar-Kazah Baráti Társaság jelen lévő tagjai nevében örömmel jártuk végig a Tomcsányi-kastély és a Máthé-kúriát. Köszönjük a nyitvatartási időn kívüli vendéglátást és részletes tárlatvezetést. További sok sikert és mosolygós látogatót kívánunk!
  Varga Nándor elnök
 • Köszönöm, hogy itt lehettem újra és gyönyörködhettem a csodás beregi keresztszemes kézimunkákban, vaskályhákban, a képeken látott templomok szószékkoronáiban.
  Tisztelettel, Székely Judit
 • Nagyon tetszett a kiállítás és köszönjük szépen a szakszerű, komoly élményt jelentő tárlatvezetést.
 • Az első napok benyomása alapján úgy tűnik nagyon jó döntés volt a részünkről ellátogatni az ország keleti csücskébe. Kedves emberekkel, szívélyes fogadtatással találkoztunk. Itt a múzeumban is. Gratulálunk a kiállításokhoz. Valóban gazdag ízelítőt kaptunk a táj múltjáról. Köszönjük a tárlatvezetőnknek a kapott információkat és kedves kalauzolást.
  Morvai Marina
 • Nagyon, de nagyon tetszett a kiállítás. Máskor is jövök.
  ☺♥
 • Visszatekintés a múltra, régi emlékek, tárgyak megmentése, röviden, tömören. Egy nagyszerű kiállítást láthattunk, köszönjük a nagyszerű emléket, egy budapesti ifjú pár.
  Dominika és Krisztián
 • Kedves idegenvezetés, tartalmas tárlat.
  Győrffy Lajos, Kecskemét