Múzeumok Éjszakája 2023

Idén sem maradtak tartalmas programok nélkül a Beregi Múzeumba és a kastélyparkba látogatók az év leghosszabb napjának délutánján, estéjén.

Először a Cifra banda népzenés és néptáncos előadását tapsolhattuk meg (joggal) a Múzeumok Éjszakáján, ezt követően a Burattino bábszínház gondoskodott arról, hogy Vitéz László alaposan elagyabugyálja az ördögöket és a szellemeket a gyerekközönség megelégedésére.

Közben a múzeum kiállítótermében előadások hangzottak el: Varga János múzeumigazgató Csiszár Árpád kisbábonyi tanítóskodása alatt készített jegyzeteiből hallhattak és láthattak fényképes előadást Én szeretek mindent címmel az ottani kisdiákok őszinte gyereknyelven megfogalmazott mindennapjairól, terveiről és vágyairól.

Filepné Kiss Renáta történész szintén Csiszár Árpád munkásságából merített ...mint sír szele kél... című előadásához, amit korabeli jegyzetekkel, fényképekkel és újságcikkekkel illusztrált, a Beregi Múzeum alapítója ugyanis régész-szakértőként vett részt Kölcsey Ferenc exhumálásán 1938-ban.

Ezalatt a parkban is zajlottak az események: a Kelet Tüze Íjászegyesület tagjaival kétdimenziós vaddisznóra lehetett lőni íjjal és nyíllal, majd a jurtában kipihenhettük a vadászat fáradalmait és megcsodálhattuk a honfoglaláskori viseleteket, felszereléseket, szerszámokat és fegyvereket.

A kemence mellett gulyást és túrós vagy lekváros kalácsot lehetett kóstolni, a sátrak alatt faragni, játszani lehetett és arcfestést is kaptak ajándékba a gyerekek. Az udvaron helyi és környékbeli termelők és kézművesek portékáit lehetett megvásárolni.

Sötétedés után táncházzal és tűzugrással zártuk az idei Múzeumok Éjszakáját a Beregi Múzeumban.

Keresés az oldalunkon

Kövess Minket!

Beregi Múzeum Játéksarok

DSCN8027

Rólunk írták...

 • A Magyar-Kazah Baráti Társaság jelen lévő tagjai nevében örömmel jártuk végig a Tomcsányi-kastély és a Máthé-kúriát. Köszönjük a nyitvatartási időn kívüli vendéglátást és részletes tárlatvezetést. További sok sikert és mosolygós látogatót kívánunk!
  Varga Nándor elnök
 • Köszönöm, hogy itt lehettem újra és gyönyörködhettem a csodás beregi keresztszemes kézimunkákban, vaskályhákban, a képeken látott templomok szószékkoronáiban.
  Tisztelettel, Székely Judit
 • Nagyon tetszett a kiállítás és köszönjük szépen a szakszerű, komoly élményt jelentő tárlatvezetést.
 • Az első napok benyomása alapján úgy tűnik nagyon jó döntés volt a részünkről ellátogatni az ország keleti csücskébe. Kedves emberekkel, szívélyes fogadtatással találkoztunk. Itt a múzeumban is. Gratulálunk a kiállításokhoz. Valóban gazdag ízelítőt kaptunk a táj múltjáról. Köszönjük a tárlatvezetőnknek a kapott információkat és kedves kalauzolást.
  Morvai Marina
 • Nagyon, de nagyon tetszett a kiállítás. Máskor is jövök.
  ☺♥
 • Visszatekintés a múltra, régi emlékek, tárgyak megmentése, röviden, tömören. Egy nagyszerű kiállítást láthattunk, köszönjük a nagyszerű emléket, egy budapesti ifjú pár.
  Dominika és Krisztián
 • Kedves idegenvezetés, tartalmas tárlat.
  Győrffy Lajos, Kecskemét