Kilátás a panyolai Zsarókertből – könyvbemutató

Sőregi János régészként az 1930-as évektől tizenkét nyarat töltött Panyolán egy titokzatos tölgyfaépítmény feltárásán. Bár a szerkezet rendeltetése a mai napig a rejtély kategóriájába tartozik, a debreceni Déri Múzeum későbbi igazgatója a kiváló megfigyelőképesség „csolnakjával” a néprajz vizeire is evezett a Tisza-parton töltött régészeti kutatásai mellett. Ezekből a „mellékesen” lejegyzett, ceruzával felvázolt, fényképezőgéppel megörökített megfigyelésekből született most a Kilátás a panyolai Zsarókertből című könyv, amit a Beregi Múzeumban mutattunk be május 16-án.

Az olvasnivalót Muhari Zoltán, Panyola község polgármestere, a megjelentetés szorgalmazója és dr. Magyari Márta néprajzkutató, a kötet szerkesztője mutatta be, kiegészítve Sőregi János életével, munkásságával, a könyv megvalósításának mikéntjével, nehézségeivel. Varga János múzeumigazgató néhány kedvcsináló idézettel, gondolattal is ajánlotta a kötetet az érdeklődőknek.

A jegyzetekből összeállt a könyv, ami jól olvasható és élvezhető formában jeleníti meg az egykor víz mellett élő szatmári és beregi emberek természetközeli életét, munkájukat, tudományukat, technikáikat, kalandjaikat vagy éppen tragédiáikat.

További fotók...

Szöveg és fotók:

Szász Csaba

Keresés az oldalunkon

Kövess Minket!

Beregi Múzeum Játéksarok

DSCN8027

Rólunk írták...

 • A Magyar-Kazah Baráti Társaság jelen lévő tagjai nevében örömmel jártuk végig a Tomcsányi-kastély és a Máthé-kúriát. Köszönjük a nyitvatartási időn kívüli vendéglátást és részletes tárlatvezetést. További sok sikert és mosolygós látogatót kívánunk!
  Varga Nándor elnök
 • Köszönöm, hogy itt lehettem újra és gyönyörködhettem a csodás beregi keresztszemes kézimunkákban, vaskályhákban, a képeken látott templomok szószékkoronáiban.
  Tisztelettel, Székely Judit
 • Nagyon tetszett a kiállítás és köszönjük szépen a szakszerű, komoly élményt jelentő tárlatvezetést.
 • Az első napok benyomása alapján úgy tűnik nagyon jó döntés volt a részünkről ellátogatni az ország keleti csücskébe. Kedves emberekkel, szívélyes fogadtatással találkoztunk. Itt a múzeumban is. Gratulálunk a kiállításokhoz. Valóban gazdag ízelítőt kaptunk a táj múltjáról. Köszönjük a tárlatvezetőnknek a kapott információkat és kedves kalauzolást.
  Morvai Marina
 • Nagyon, de nagyon tetszett a kiállítás. Máskor is jövök.
  ☺♥
 • Visszatekintés a múltra, régi emlékek, tárgyak megmentése, röviden, tömören. Egy nagyszerű kiállítást láthattunk, köszönjük a nagyszerű emléket, egy budapesti ifjú pár.
  Dominika és Krisztián
 • Kedves idegenvezetés, tartalmas tárlat.
  Győrffy Lajos, Kecskemét