Folytatjuk írásunkat, amelyben Vásárosnamény történetének régi decemberi eseményeiből szemezgetünk.

Az előző bejegyzésben már olvashattak arról, hogy településünk történetében fontos volt az 1904 decemberében megnyitott Nyíregyháza-Vásárosnamény és az 1905-ben átadott Nagykároly-Csap vasútvonal. Hajdan is előfordult, hogy a leesett nagyobb mennyiségű hó fennakadást okozott a vasúti közlekedésben. 1925 decemberében néhány nappal karácsony előtt nagy szélvihar miatt hóakadály alakult ki és elakadtak a vonatok, a reggeli szerelvények a megyeszékhely és Vásárosnamény között sem tudtak közlekedni. Az erős északi szél megnehezítette a pályák megtisztítását és bizonytalanná tette az akadályok elhárítását.

1928 végén fontos közigazgatási változás történt a településünk életében, az akkori igazságügyminiszter ugyanis 1929. január 1-jétől „a vásárosnaményi királyi járásbíróság területére Vásárosnamény székhellyel külön királyi közjegyzői állást rendszeresített.” A Debreceni Közjegyzői Kamarához tartozó állásra a miniszter ardai dr. Janka Sándor ügyvédet nevezte ki, ami „Csonka Bereg közönségének körében a legnagyobb megelégedést váltotta ki, mert Dr. Janka Sándor egyénisége és eddigi társadalmi tevékenysége eddig is általános elismeréssel találkozott.” 

dr. Janka Sándor ügyvéd

Forrás: Beregi Múzeum gyűjteménye

Első közjegyzőnk tagja volt az itteni református egyház presbitériumának, a község képviselő-testületének és Szatmár, Ugocsa és Bereg közigazgatásilag egyelőre egyesített vármegye törvényhatósági bizottságának. A megye tiszteletbeli főügyészének is mondhatta magát. Később, 1938-ban áthelyezték Orosházára.

Talán az ünnepek meghittsége miatt, de a fiatalok régen is szívesen tartották eljegyzésüket decemberben. 1925-ben a Vásárosnaményban élő Rell Ferenc a munkácsi születésű Stetz Bertus, Neuwirth Sándor pedig a nagyváradi Goldstein Herminke mellett kötelezte el magát. Egy évvel később az Egyesült Nyírmadai Takarékpénztár és Gazdasági Bank Rt. vezérigazgatója, Stein Zoltán Vásárosnaményból választott magának menyasszonyt, Csillag Annuska személyében. 1928-ban az Újfehértón élő Grád Ármin jegyese az itt élő Kesztenbaum Friduska lett, dr. Salamon Mihály pedig 1937-ben jegyezte el a nagyecsedi Frenkel Böskét. Kelemen Gyula vásárosnaményi esperes-lelkipásztor leánya, Kelemen Ica 1940 karácsonyán mondott igent a békési járás akkori tiszteletbeli főszolgabírójának, dr. Kovács Bélának.

Az 1920-as évektől Vásárosnamény egyetlen órása és ékszerésze Genád Sámuel volt. 1929 januárjában „csődönkívüli kényszeregyességi eljárás” indult ellene, és júliusban a „jóváhagyott egyesség szerint tartozásai 50%-át nyolc havi részletben” kellett fizetnie.

Vásárosnaményban számos egylet – többek közlött Református Nőegylet, Református Leányegylet, Római Katolikus Oltáregylet és Izraelita Nőegylet – is működött. A Református Nőegylet karácsonykor szeretet-csomagokat adott a nélkülözésben élő családoknak. 1939-ben sem volt ez máshogy, amikor „az egyházközség 45 családja kapott lisztet, szalonnát, cukrot, árpakását, tüzelőfát és téli ruhadarabokat.” Emellett dr. Tomcsányi Vilmos Pál felesége, Vladár Erzsébet – aki a Beregi Református Leányegyesületek Szövetségének a díszelnöke is volt – adományának köszönhetően „az állami elemi iskola református növendékei közül mintegy 60 gyermek részesült ruhasegélyben.”

1947 szilvesztere emlékezetes lehet a köztünk élő idősek számára, ám nem a jókedv és a közeli újév öröme miatt: a Tivadaron lévő vízmérce fölött 370 méterrel húzódó töltést a Tisza egy szakaszon átszakította. Az árvíz első hulláma néhány nap múlva elérte Gergelyiugornyát is, ahonnan a lakosság nagy része Beregszászon lelt ideiglenes menedékre. Vásárosnaményból csak rohamcsónak segítségével lehetett eljutni Gergelyibe, „ahol az első árvíz ugyancsak nagy károkat okozott. A második ár érkezésének hírére férfi, asszony és gyermek 24 órán át építette a nyúlgátat. 250 ember 24 óra alatt négyezer köbméter földet mozgatott meg.” Később elrendelték Gergelyi és Ugornya kiürítését, „a vásárosnaményi járási főjegyző a rend fenntartására és a védekezésre kétszáz rendőrt és négyszáz főnyi katonaságot kért sürgősen.” Csonka Bereg települései közül Beregdaróc, Barabás, Beregsurány és Tarpa nem szenvedett kárt. Az árvíz idején Naményban, Fehérgyarmaton és Kisaron egészségügyi szolgálat működött.

A Népszabadság 1970. december 24-ei számában arról számolt be, hogy a vasútállomást a kórházzal összekötő Hajnal utcában házépítés alkalmával vasból készült fegyverek – többek között lándzsahegyek és kard – kerültek felszínre. A Kr. u. II. és IV. század közötti időből származó tárgyakat az itt élő vandálok használhatták. A leleteket a Beregi Múzeumba látogatók a Tomcsányi-kastélyban közelebbről is megtekinthetik. 

Vandál fegyverek a Beregi Múzeumban

Forrás: Beregi Múzeum gyűjteménye

A Tisza vásárosnaményi szakaszán 1972 decemberében vette kezdetét az a munka, amelynek során a fürödni és kikapcsolódni vágyók részére Gergelyiugornyán kialakításra került a ma is kedvelt üdülőtelep.

1984-1985 telén több dolog is lázban tartotta a helyi lakosságot. 1984-ben már javában folyt több nagy volumenű fejlesztés. A hideg idő ellenére sem állt le az új lakóházak építése az egykori Mező Imre körút végén, ahová az akkori tervek szerint 1985-ben költözhettek be a lakók. 

Lakóházak építése a Mező Imre körúton (1984)

Forrás: Beregi Múzeum gyűjteménye

A település központjában 1984 karácsonyán kívánták megnyitni az ÁFÉSZ új ABC-áruházát, ám a 30 millió forintos beruházás nem készült el időre. Az ÁFÉSZ akkori elnöke, Gergely Ferenc úgy vélte, hogy az 1400 négyzetméter alapterületű épületet „nyugodtabb körülmények között, az ünnepi csúcs elmúltával” nyitják majd meg, ami „körülbelül februárra várható.” A Beregi Múzeum Fotótárában lévő fénykép tanúsága szerint ez valóban akkor történhetett: a kép ugyanis télen készült és a bejárat közelében álló fához támasztott megállító tábla „farsangi diszkó”-ba hívta a fiatalokat. 

Az új ABC megnyitása (1985)

Forrás: Beregi Múzeum Fotótára

1994-ben is fontos változás történt a város életében, amelynek valószínűleg jóval kevésbé örültek az emberek, mint az új ABC megnyitásának. Különösen azért, mert mindez karácsony előtt néhány nappal történt. A MATÁV Rt. Debreceni Igazgatósága arról tájékoztatta az embereket, hogy „december 22-én délután 3 órától Vásárosnamény körzetszáma 44-esről 45-ösre változik.” Ez azonban nem érintette az előfizetők hat jegyből álló hívószámát. Azt is tudatták, hogy „a változásról a szövegbemondó automata tájékoztatja majd a telefonálókat.”

1997. december 20-án „színes, forgatagos esemény színhelye” lehetett a város központjában lévő Marianna Center Üzletház étterme. A Kelet-Magyarország néhány nappal korábban a részletekről is tájékoztatást adott: „Itt rendezik meg ugyanis a cigánybált, Namény csillagaival. Az összejövetelen több művész és közéleti személyiség is részt vesz. Közreműködnek a 100 Tagú Cigányzenekar sztárjai és Raduly József a zenekar elnöke. Ott lesz Bangó Margit is, a Magyar Köztársaság Arany Érdemkereszttel kitüntetett dalénekese. A meghívottak között szerepel Nagy Ágnes is, Magyarország szépségkirálynője, valamint Farkas Flórián, az Országos Kisebbségi Önkormányzat elnöke. A bálon fellép Szabó Jenő gitárművész is. Az est során a cigányzenekar elnöke kitüntető diplomákat adományoz Szabolcs-Szatmár-Bereg megye legkiválóbb muzsikusainak, művészeinek. A kivilágos-kivirradtig tartó mulatságon szépségkirálynő-választást és táncversenyt is rendeznek. Érdemes lesz a lányoknak ezen részt venni, mert a zsűribe várják Fási Ádámot, a Miss Universe Hungary licenc igazgatóját is.” A bál este nyolc órakor vette kezdetét.

Filepné Kiss Renáta

 

 

Keresés az oldalunkon

További blogbejegyzéseink

Virtuális kiállítás

Ízelítő eddig feltöltött kincseinkből:

Kövess Minket!

Beregi Múzeum Játéksarok

DSCN79953

Rólunk írták...

  • A Magyar-Kazah Baráti Társaság jelen lévő tagjai nevében örömmel jártuk végig a Tomcsányi-kastély és a Máthé-kúriát. Köszönjük a nyitvatartási időn kívüli vendéglátást és részletes tárlatvezetést. További sok sikert és mosolygós látogatót kívánunk!
    Varga Nándor elnök
  • Köszönöm, hogy itt lehettem újra és gyönyörködhettem a csodás beregi keresztszemes kézimunkákban, vaskályhákban, a képeken látott templomok szószékkoronáiban.
    Tisztelettel, Székely Judit
  • Nagyon tetszett a kiállítás és köszönjük szépen a szakszerű, komoly élményt jelentő tárlatvezetést.
  • Az első napok benyomása alapján úgy tűnik nagyon jó döntés volt a részünkről ellátogatni az ország keleti csücskébe. Kedves emberekkel, szívélyes fogadtatással találkoztunk. Itt a múzeumban is. Gratulálunk a kiállításokhoz. Valóban gazdag ízelítőt kaptunk a táj múltjáról. Köszönjük a tárlatvezetőnknek a kapott információkat és kedves kalauzolást.
    Morvai Marina
  • Nagyon, de nagyon tetszett a kiállítás. Máskor is jövök.
    ☺♥
  • Visszatekintés a múltra, régi emlékek, tárgyak megmentése, röviden, tömören. Egy nagyszerű kiállítást láthattunk, köszönjük a nagyszerű emléket, egy budapesti ifjú pár.
    Dominika és Krisztián
  • Kedves idegenvezetés, tartalmas tárlat.
    Győrffy Lajos, Kecskemét