Történelmi bulvár a Beregből

1728. szeptember 14.

VÁSÁROSNAMÉNY Jó ütemben halad az építkezés a település észak-keleti részén található kiemelkedésen, amit a helyiek máris „Kastélydomb" névre kereszteltek. Hogy miért, arról az építtetőt, Lónyay Lászlót kérdeztük.

Nagy a sürgés-forgás a Lónyay-család birtokán, hiszen a kőmívesek, ácsmesterek keze nyomán emelkednek a falak, és formálódik a mai magyar barokk ízlésnek megfelelő úrilak, amelynek kigondolója és építtetője, a földbirtokos Lónyay László szakított egy kis időt lapunknak.

 

   Lónyay Lászlót kérdeztük az építkezésről   

 

Felmenőim a honfoglalás idején érkeztek a környékre, és az 1300-as évek elején már itt, Naményban is voltak birtokaink. Családommal úgy döntöttünk, hogy itt telepedünk le és a mai kornak megfelelő otthonos, tágas kastélyt alakítunk ki ezen a dombon, amelyet a kilátás mellett védelmi szempontok alapján is választottunk.

 

 

— Mit tudhatunk meg a leendő épületről?

— A kastély téglából épül, boltozatos termekkel, szobákkal. Az alatta épült pince egyik téglájába belevésettem az utókornak a nevemet és az építés évét. Ahogy a terveken is jól látszik, a mai kornak megfelelő manzárd-tető fogja fedni a kastélyt. Ezen kívül a főbejáratnál stukkós díszű közép-rizalitot alakítanak ki a mesterek. A falak a vastagságát körülbelül egy méterre terveztük. Elől árkádos tornác lesz, a sarkokon sarokszobák kerülnek kialakításra. A későbbiekben tervezzük, hogy az épület körül gazdasági épületeket alakítunk ki. A kastély mögötti kertben az építkezés megkezdésekor egy japánakác facsemetét ültettem el. Bízom benne, hogy évszázadok múlva is árnyékot ad az erre járónak.

 

— Mint a vidék földesura, sok jobbágy tartozik a birtokaihoz. Milyen a viszonya velük?

— Ezek a földművesek kemény munkát végeznek földjeimen. Ezt és a részemre fizetett termény- és pénzadót méltányolva iskolák, templomok építésével, alapítványok létrehozásával támogatom őket.

— Úgy gondolom, ezek után az utókornak nem lehet panasza a Lónyay családra. Köszönjük!

   Hazai Hírek 1728-ból  

 

Lezárult a per

 

SZEGED Miután boszorkányság vádjával ítéletet hozott a városi törvényszék, július 23-án tizenkét embert, hat férfit és hat nőt égettek meg a szegedi boszorkány-sziget területén, köztük az akkor már 82 éves Rózsa Dánielt, a város leggazdagabb polgárát és egykori bíráját, és az őt vádoló bábaasszonyt, Kökényné Nagy Annát.

Országgyűlés Pozsonyban

 

POZSONY Előreláthatólag jövő év végéig tart Pozsonyban az országgyűlés, ahol a jó honatyák megvitatják az ország ügyes-bajos dolgait, többek között jogszabályt alkotnak a vadászati jogról is, valamint különböző összeírásokat is végeznek.

 

Keresés az oldalunkon

További blogbejegyzéseink

Virtuális kiállítás

Ízelítő eddig feltöltött kincseinkből:

Kövess Minket!

Beregi Múzeum Játéksarok

DSCN79953

Rólunk írták...

  • A Magyar-Kazah Baráti Társaság jelen lévő tagjai nevében örömmel jártuk végig a Tomcsányi-kastély és a Máthé-kúriát. Köszönjük a nyitvatartási időn kívüli vendéglátást és részletes tárlatvezetést. További sok sikert és mosolygós látogatót kívánunk!
    Varga Nándor elnök
  • Köszönöm, hogy itt lehettem újra és gyönyörködhettem a csodás beregi keresztszemes kézimunkákban, vaskályhákban, a képeken látott templomok szószékkoronáiban.
    Tisztelettel, Székely Judit
  • Nagyon tetszett a kiállítás és köszönjük szépen a szakszerű, komoly élményt jelentő tárlatvezetést.
  • Az első napok benyomása alapján úgy tűnik nagyon jó döntés volt a részünkről ellátogatni az ország keleti csücskébe. Kedves emberekkel, szívélyes fogadtatással találkoztunk. Itt a múzeumban is. Gratulálunk a kiállításokhoz. Valóban gazdag ízelítőt kaptunk a táj múltjáról. Köszönjük a tárlatvezetőnknek a kapott információkat és kedves kalauzolást.
    Morvai Marina
  • Nagyon, de nagyon tetszett a kiállítás. Máskor is jövök.
    ☺♥
  • Visszatekintés a múltra, régi emlékek, tárgyak megmentése, röviden, tömören. Egy nagyszerű kiállítást láthattunk, köszönjük a nagyszerű emléket, egy budapesti ifjú pár.
    Dominika és Krisztián
  • Kedves idegenvezetés, tartalmas tárlat.
    Győrffy Lajos, Kecskemét