Jó szívvel ajánljuk a népművészet, a hímzések és a beregi keresztszemes hímzés kedvelőinek a Sóstói Múzeumfaluban augusztus 20-án megnyílt  „... varotam ez keszkenöt jo szivel” című időszaki kiállítást, amelynek bemutatott textiljeit a Beregi Múzeum gyűjteményéből válogattuk össze. A kendervásznakon megelevenedő keresztszemesek egészen a 19. század végétől mutatják be a Felső-Tisza-vidékre jellemző hímzéstechnikát. A pirossal és kékkel hímzett kendők, komakendők, abroszok, szemtakarók és a feketével hímzett gyászabroszok, tükörre való gyászkendők mintáit, motívumait a természet ihlette és innen emelték át a vásznakra az ügyeskezű beregi asszonyok.

A kiállítás része a Keresztszemes: „folytatása következik", ahol megtekinthetőek a régi minták az új funkciójú vászonneműkön, úgy mint párna, tablettartó, zsebkendőtartó, sminkesszütyő...

A megnyitón Baloghné Szűcs Zsuzsa, a Sóstói Múzeumfalu igazgatónője és Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés alelnöke köszöntötte az érdeklődőket, majd Varga János, a Beregi Múzeum igazgatója mutatta be a beregi keresztszemes hímzés történetét, a vászonfélék funkcióit és nyitotta meg a kiállítást.

A tárlat október végéig megtekinthető a skanzen főépületének kiállítótermében.

Képek a megnyitóról ide kattintva érhető el...