himzes1 

A vászon végigkísérte az embert a születéstől a halálig. A vászonból készült eszközök ott találhatók az élet minden területén, a háztartásban, a gazdálkodásban és a viseletben.
A kisgyermek egészségét szemtakaróval óvták a rontás ellen. A gyermekágyat fekvő asszonyt és családját a rokonok és ismerősök hosszabb időn keresztül étellel látták el. Az ételvivéshez szépen hímzett komakendőt, és cserép vagy porcelán komatálat használtak.

A táplálkozásban a kenyér játszotta a fő szerepet. Különös megbecsülés vette körül. Ez a kenyérrel kapcsolatos eszközökben is megmutatkozott. Tárolásához, szállításához hímzett kenyeres tarisznyát készítettek. Hímzett tarisznyába kötötték a lakodalmi kalácsot is.

himzes3

A konyhai munkához az asszony szőttes vagy hímzett gyúrókötőt kötött. A nyújtófát hímzett nyújtófa tartóban tartották. Néhol a gyúródeszkának is hímzett vagy szövött vászon tarisznyaszerű tárolója volt.
A megszegett kenyérhez kenyérkendőt használtak. Nagyobb ünnepen az asztalt hímzett vagy szedett mintás abrosszal terítették le.
A vízhordáshoz hímzett kendővel összekötött cserépkorsót használtak.
A húsvét egyik jellegzetes textíliája a pászkakendő.

A húsvét másik jellegzetessége a hímes tojás. Területünkön ez még ma is az ünnep szoros tartozéka.

A népmûvészet továbbélése:
A régi díszített tárgyak az élet megváltozásával mára már elvesztették funkciójukat. De a régi mintákat nem felejtették el. A régi tárgyak helyett mások, újak keletkeztek. Díszítésükre, egyedivé tételükre ma is van igény. Sok esetben csak a tárgyak mérete, formája változott meg. Az ünnepi abroszok mellett megjelentek az asztal folyamatos betakarását szolgáló hímzett terítők, asztali futók, vagy az állandóan jelen lévő, csak díszítő funkciót ellátó díszpárnák. A kiállítás díszpárnáin az egyes falvak legjellegzetesebb mintái láthatók. (Tervezte: Hegedűs Antalné restaurátor)

himzes2

A lakáskultúra tárgyai mellett a hímzés a viseleten is megjelenik, egyedivé, különlegessé varázsolva azt.

A beregi keresztszemes hímzésről még többet tudhat meg a Beregi Kultúra oldalán, amit innen is elérhet...