Kiállításaink – három hónapnyi kényszerszünet után – a napokban újranyitottak, de ez idő alatt a Beregi Múzeumban nem állt meg az élet. Sőt, alkalom nyílt olyan munkák alaposabb, elmélyültebb elvégzésére, ami „szezonban” könnyen felaprózódhat vagy tovább tolódhat. A veszélyhelyzet ideje alatt a kollégák – irodában, raktárban vagy home office-ban – kutattak, időszaki kiállítást terveztek és készítettek elő, blogoltak, digitalizáltak, népművészetet éltettek, műtárgyakat konzerváltak, karbantartottak, vagy épp játékra hívták a netezőket.

Így került szem elé a több évtizede a múzeum könyvtárában lapuló diakép-gyűjteményünk is, ami felvételeivel önálló forrásanyagot jelent a múzeumi munkához. Ezek a keretezett kis diafilmek megjelenésükkel és tartalmukkal is egy korszakra emlékeztetnek. Abból az időből valók, amikor az adattárolás egyik módja volt a diapozitív film és a prezentáció legmodernebb formájának számított a diavetítés.

 

...egy korszakra emlékeztetnek  

...egy korszakra emlékeztetnek

 

Gyűjteményünk 1965-től a 90-es évek közepéig örökíti meg azt, amit a Beregi Múzeum egykori munkatársai érdemesnek tartottak diafénykép készítésre: sok egyéb mellett képek a város és Bereg életéből, események, épületek, hímzések, restaurálások...

Az elmúlt hónapok munkájának egyik eredménye ennek a 2500 darab színes diaképnek a tisztítása, digitalizálása, rendszerezése, képszerkesztése. A sokszor monoton tisztítások, szkennelések vagy retusálások alatt persze az ember szeme akaratlanul is elidőz egy-egy érdekes kép felett, megjelennek a képernyőn ismert helyszínek, ismerős arcok, vásári jelenetek, akkor épülő vagy ma már nem létező épületek, gyerekkort idéző autók, ruhák, babakocsik, frizurák.

Láttam épülő mézeskalácsházat, boszorkánykört, egy „kosárban” kb. 200 birkát, csipkés kombinét, költözködést ZUK-kal, haranghúzást, „zöldtetős ökoházat”, gyerekeket kézimunkával a kezükben, az út másik oldalára épült szállodát, futóverseny résztvevőit, zöldárt a Tiszán, és a vásári forgatagban megkívántam a sült kolbászt kenyérrel 6 forint 80 fillérért.

Épülő emeletes lakások a körúton (a köznyelvben mézeskalácsházak) - 1985
Gomba boszorkánykör - 1965
Léckarám - kosárként is ismert volt, gelénesi legelő - 1973
"Madérás" női kombiné - 1988
OTP lakások a földszinten üzletekkel - 1985
Haranghúzás, Vásárosnamény - 1981
Cigányház, bogárhátú ház, Gemzse, Dankó telep - 1979
Kézimunkázók, Ilk - 1973
Bereg Hotel, a köznyelvben "Hilton"
Október 23-ai futóverseny az általános iskolásoknak - 1992
Zöldár a Tiszán, gergelyiugornyai strand - 1985
Vásár taberna, kolbászos - 1977

A digitalizálással így keltek életre és így mesélnek a 30-50 évvel ezelőtti életről ezek a felvételek, amiket idővel – részben vagy egészben – elérhetővé teszünk az érdeklődőknek a Digitális Múzeumban.

 

Ahogy sokan az elmúlt hónapokban, úgy a bejegyzés írója is „hóm ofiszban”, az apa, férj, kertész, óvóbácsi, szakács, szerelő, futár, stb. szerepek között végezte a munkáját: tisztított, szkennelt, retusált, ha hagyták...

Szász Csaba

Beregi Múzeum

Keresés az oldalunkon

További blogbejegyzéseink

Virtuális kiállítás

Ízelítő eddig feltöltött kincseinkből:

Kövess Minket!

Beregi Múzeum Játéksarok

DSCN79953

Rólunk írták...

  • A Magyar-Kazah Baráti Társaság jelen lévő tagjai nevében örömmel jártuk végig a Tomcsányi-kastély és a Máthé-kúriát. Köszönjük a nyitvatartási időn kívüli vendéglátást és részletes tárlatvezetést. További sok sikert és mosolygós látogatót kívánunk!
    Varga Nándor elnök
  • Köszönöm, hogy itt lehettem újra és gyönyörködhettem a csodás beregi keresztszemes kézimunkákban, vaskályhákban, a képeken látott templomok szószékkoronáiban.
    Tisztelettel, Székely Judit
  • Nagyon tetszett a kiállítás és köszönjük szépen a szakszerű, komoly élményt jelentő tárlatvezetést.
  • Az első napok benyomása alapján úgy tűnik nagyon jó döntés volt a részünkről ellátogatni az ország keleti csücskébe. Kedves emberekkel, szívélyes fogadtatással találkoztunk. Itt a múzeumban is. Gratulálunk a kiállításokhoz. Valóban gazdag ízelítőt kaptunk a táj múltjáról. Köszönjük a tárlatvezetőnknek a kapott információkat és kedves kalauzolást.
    Morvai Marina
  • Nagyon, de nagyon tetszett a kiállítás. Máskor is jövök.
    ☺♥
  • Visszatekintés a múltra, régi emlékek, tárgyak megmentése, röviden, tömören. Egy nagyszerű kiállítást láthattunk, köszönjük a nagyszerű emléket, egy budapesti ifjú pár.
    Dominika és Krisztián
  • Kedves idegenvezetés, tartalmas tárlat.
    Győrffy Lajos, Kecskemét