Történelmi bulvár a Beregből

1703. július 18.

KEZÜNKRE VETTÜK MOST ÜGYÉT NEMZETÜNKNEK”

Vásárosnamény Tegnapelőtt, július 16-a éjszakáján városunkba érkezett Franciscus Rákóczy, más néven II. Rákóczi Ferenc fejedelem. Sűrű elfoglaltságai között kérdeztük és megtudtuk, hogy az ország jövőjét illető nagy tervei vannak...

 

   Munka közben értük utol a fejedelmet  

 

Tudomásom szerint egy országos méretű felkelés élére állt. Ugye nem ez az első alkalom, hogy szervezkedésbe kezdett?

Igen, néhány éve, 1700-ban keleti megyék nemeseivel egy felkelést terveltem. Akkor XIV. Lajos francia király – akivel feleségem, Sarolta Amália révén rokonságba kerültem – pénzt és fegyveres segítséget ígért. Sajnos a Napkirályhoz írott levelem árulás folytán a bécsi udvar kezébe került, én pedig a bécsújhelyi börtön cellájába.

Akkor halálra ítélték. Hogyan menekült meg a kivégzés elől?

Kalandos módon: a feleségem által bejuttatott dragonyos katonaruhában és az őrzésemmel megbízott porosz kapitány segítségével sikerült megszöknöm a börtönből. Ezután Lengyelországba menekültem.

Június 16-án érkezett az országba, miután a tiszaháti felkelők követei megkérték, hogy álljon a kurucok vezette felkelés élére.

Nem messze innen, Révaranyosnál keltünk át a Tiszán a sereggel a vízimalom tutaját és a rév kompját használva, és itt, Naményban vertünk tábort. Jelenleg egy pátens megírásán dolgozom. Ennek lényege, hogy Szabolcs vármegye minden lakóját, beleértve a nemességet is, felszólítom a csatlakozásra, hogy lerázhassuk az ország törvényeit sértő idegen uralmat.

 

   A pátens hadba hívja a megye minden lakóját  

 

Mondana néhány szót az olvasóknak a jövőbeli terveiről?

Minden labanc ármány ellenében a célunk hosszabb távon egy olyan brand kiépítése, amely az élet számtalan területét felöleli. Ősi családom neve így különböző termékek sikerében fog főszerepet kapni. Gondolok itt szalámira, túrós süteményre, sörre, sportegyesületre... Ellenfeleink évszázados irigységbe esnek: a szabadságharcot ezzel végül mégis mi nyerjük! Íme egy kis ízelítő a brandünk termékeiből!

   A Rákóczi brand termékei   

        Friss hír       

KISVÁRDA A Rákóczi által szervezett felkelés hírére a kisvárdai várba húzódtak Szabolcs megye nemesei. A főurak – félve a jobbágyságtól és az esetleges labanc megtorlástól – semlegességet fogadtak, innen várják az események alakulását. De ahhoz, hogy – Rákóczi szavaival – „...az ország törvényeit sértő idegen uralmat lerázzuk”, a nemességre is nagy szükség lesz.

 

 

Keresés az oldalunkon

További blogbejegyzéseink

Virtuális kiállítás

Ízelítő eddig feltöltött kincseinkből:

Kövess Minket!

Beregi Múzeum Játéksarok

DSCN79953